Karprofen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Karprofen
Naziv lijekaKarprofen
GrupaNesteroidni antiupalni lijekovi
Trgovačka imenaNorocarp, Norophen
Klasifikacija
ATC kodoviQM01AE91
CAS registarski broj53716-49-7
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC (RS)-2-(6-hloro-9H-karbazol-2-il)propanska kiselina
Sumarna formulaC15H12ClNO2
Molarna masa273,714 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Poluvrijeme eliminacijeoko 8 sati

Karprofen (na tržištu poznat i kao Rimadyl) je lijek iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova. Koristi se u veterinarskoj medicini, u svrhu ublažavanja artritisnih simptoma kod starijih pasa. Može se koristiti u kraćem i u dužem vremenskom razdoblju, za ublažavanje bolova u zglobovima ili protiv postoperativne upale.

Administracija[uredi | uredi izvor]

Karprofen je dostupan u tabletama od 25, 75 i 100 mg, kao i u formi injekcija.[1] U Ujedinjenom Kraljevstvu tablete od 50 mg su više korištene od onih od 75 mg. Uobičajena dnevna doza je 1 mg na 1 funtu (453,6 grama) tjelesne težine (oko 2,2 mg na kg)[2]. U Australiji prodaje se pod nazivom Norocarp u pakovanjima od 20 mg i 50 mg ili kao Norophen u formi injekcionih tekućina u koncentraciji od 5,0%, za liječenje krava i pasa.[3]

Indikacije[uredi | uredi izvor]

Iako većina pasa dobro reaguje na karprofen, primjećeno je da kod nekih životinja može prouzrokovati zatrovanje jetre, te se zbog toga u prvim godinama njegove primjene širile glasine o iznenadnim uginućima životinja zbog upotrebe karprofena.

Tableta Rimadyla od 100mg, 19 mm široka i 8,6 mm debljine, prodaje se na američkom tržištu

Međutim, nikad nije bilo sa sigurnošću utvrđeno, koliko od ovih pojava je bilo povezano sa karprofenom. Treba razmotriti i činjenicu da se ovo sredstvo najčešće propisivalo starijim i oboljelim životinjama, ili u slučajevima jakih bolova.

Nekoliko godina kasnije, utvrđeno je da je karprofen, ipak, siguran za korištenje te je testiran na ogromnom broju raznih životinjskih vrsta. Naravno, ukoliko je životinja bila podvrgnuta liječenju karprofenom na duži period, preporučeno je da se vrše periodični testovi krvi (mjesečno ili barem dva puta godišnje). Ovi testovi trebaju pokazati da li u jetri postoje otrovni nusproizvodi i potvrditi da životinja ne pati od neželjenih reakcija.

Iz nepoznatih razloga pri prvim testiranjima lijeka, crni labradorski retriveri su bili više skloni pokazivati neželjene efekte i reakcije poput problema sa jetrom od drugih pokusnih životinja kada su bili izloženi djelovanju lijeka na duži period (npr. kod otklanjanja bolova pri tretmanu degenerativne bolesti zglobova).[4] Da li je ovo slučaj zbog specifične osjetljivosti pojedinih rasa ili jednostavno zbog toga što su labradori, kao jedna od veoma popularnih rasa pasa koji su ujedno skoni problemima sa zglobovima, bili najzastupljeniji kod ovih testova, do danas je ostalo neriješeno. Neki veterinari, znajući za ove slučajeve, pogrešno tumače dejstvo karprofena te u tretmanu bolesti zglobova propisuju Deramaxx. U svakom slučaju, ostali izvještaji nisu pronašli niti jednu drugu neželjenu reakciju karprofena pri liječenju labradora.

Američka agencija za kontrolu hrane i lijekova (FDA) je primila više od 6.000 izvještaja o smrti životinja koje su, po svemu sudeći, bile prouzrokovane lijekom na bazi karprofena koji je proizvodila farmacijska kompanija Pfizer. Kao rezultat tih izvještaja, FDA je tražila od Pfizera da u svojim marketinškim porukama obavjesti svoje potrošaće o smrtnim slučajevima kao potencijalnim neželjenim efektima pri upotrebi lijeka. Pfizer je to odbacio, no, kao kompromis, u prilozima i na pakovanjima lijeka je morao naznačiti smrt kao jedan od neželjenih efekata. Planovi su, da se izda posebno pismo veterinarima, te da se u pakovanja lijeka uključi poseban list o opasnostima pri upotrebi lijeka.

Pfizer je morao objaviti probleme koje su prijavili neki vlasnici pasa, naročito grupa potrošaća okupljenih oko kampanje nazvane BARKS (engl. Be Aware of Rimadyl's Known Side-effects - Budimo upozoreni na poznate neželjene efekte Rimadyla). Naveli su između ostalog da u neželjene efekte spadaju gubitak apetita, mučnina, povraćanje, epilepsija i teška oštećenja jetre. Kompanija je navodno kontaktirala sa vlasnicima ljubimaca, potičući ih da svoje priče objavljuju na internetu, te im ponudila plaćanje medicinskih i dijagnostičkih troškova za pse koji su bili oboljeli zbog Rimadyla.

Humano korištenje[uredi | uredi izvor]

Ranije je karprofen bio korišten u humanoj medicini u periodu od gotovo 10 godina, u dozama od 150 do 600 mg dnevno. Relativno je dobro bio tolerisan, uz blage i povremene neželjene efekte kao što su gastrointestinalni bolovi i mučnina, kao što je to slučaj i sa aspirinom i ostalim nesteroidnim antiupalnim lijekovima.

Karprofen se više ne distribura na tržištu za ljudsku upotrebu, a njegovo povlaćenje treba tražiti u komercijalnim razlozima.[5]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Rimadyl na srdogs.com". Arhivirano s originala, 13. 1. 2012. Pristupljeno 26. 5. 2008.
  2. ^ Norbrook Pharmaceuticals - Norocarp tablete[mrtav link]
  3. ^ "Norbrook Pharmaceuticals Wordwide - Australia". Arhivirano s originala, 4. 2. 2017. Pristupljeno 16. 10. 2019.
  4. ^ Veterinary Drug Handbook, 4. i 5. izdanje
  5. ^ "emea.europa.eu" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 10. 7. 2007. Pristupljeno 26. 5. 2008.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]