Deksketoprofen

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Deksketoprofen
Naziv lijeka Deksketoprofen
Grupa Nesteroidni antiupalni lijekovi
Trgovačka imena Keral, Dexomen
Klasifikacija
ATC kodovi M01AE17
Dostupnost bez recepta: ne
Stručne informacije
Hemijske osobine
Dexketoprofen.png
Ime po IUPAC (2S)-2-[3-(benzoil)fenil]propanska kiselina
Sumarna formula C16H14O3
Molarna masa 254,28056 g/mol
Farmakokinetičke osobine

Deksketoprofen je lijek iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova. Proizvodi ga farmaceutska kompanija Menarini, pod trgovačkim imenom Keral. U Ujedinjenom Kraljevstvu je dostupan po imenom dexketoprofen trometamol, ali nije dostupan bez liječničkog recepta. Kompanija BERLIN-CHEMIE distribuira lijek pod registriranim imenom Dexomen i dostupan je u Bosni i Hercegovini bez ljekarskog recepta. Dexomen (deksketoprofen trometamol), je lijek brzog i snažnog dijelovanja i sadrži istu aktivnu supstancu kao i ketoprofen s tim da se u ovom lijeku nalazi samo desni izomer ketoprofena te je to razlog za prefiks dex. Desni izomer jedini ima željena analgetska i antiupalna svojstva dok je lijevi samo odgovoran za komplikacije od strane želudačne sluznice. Upotrebom samo desnog izomera se doza ketoprofena može prepoloviti (25mg umjesto 50 mg).

Indikacije[uredi | uredi izvor]

Koristi se kao sredstvo za kratkoročni tretman slabijih i umjerenih bolova, uključujući dismenoreju.

Doziranje[uredi | uredi izvor]

Odrasle osobe: 12,5mg dnevno svakih 4-6 sati,[potreban citat] ili 25mg svakih 8 sati; maksimalno 75mg dnevno. Starije osobe: na početku tretmana maksimalno 50mg dnevno. Ne preporučuje se upotreba pri liječenju djece. Za postizanje brzog i optimalnog učinka, naročito kod akutne boli, lijek je najbolje uzeti na prazan želudac.


Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).


Star of life.svg Nedovršeni članak Deksketoprofen koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.