Etodolak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Etodolak
Naziv lijekaEtodolak
Druga imenaEtodolac
GrupaNesteroidni antiupalni lijekovi
Trgovačka imenaLodine, Ramodar, Etolac, Etol Fort
Klasifikacija
ATC kodoviM01AB08
CAS registarski broj41340-25-4
Dostupnost bez recepta: ?
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC (RS)-2-(1,8-Dietil-4,9-dihidro-3H-pirano[3,4-b]indol-1-il) acetatna kiselina
Sumarna formulaC17H21NO3
Molarna masa287,35 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Metabolizamhepatično
Poluvrijeme eliminacije7,3 ± 4,0h
Izlučivanjerenalno

Etodolak je lijek iz porodice nesteroidnih antiupalnih lijekova, iz klase arilalkanoičnih kiselina. Ostali lijekovi iz ove grupe uključuju aspirin, ibuprofen, naproksen, indometacin, nabumeton i brojne druge. Ovi lijekovi se koriste u ublažavanju blagih i srednje snažnih bolova, groznice i upale. Djeluju na način da smanjuju nivo prostaglandina, hemijskih spojeva koji su odgovorni za bolove i groznicu, te tegobe koje se javljaju pri upalama. Etodolak blokira enzim koji proizvodi prostaglandine (ciklooksigenaza), rezultirajući smanjenjem koncentracije prostaglandina. Kao rezultat, smanjuje se upala, bol i groznica. Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) je odobrila upotrebu etodolaka u SAD, januara 1991. godine[1].

Etodolak je inhibitor COX-2[2].

Etopen 200mg, generičko ime za Etodolak

Proizvodnja[uredi | uredi izvor]

Etodolak proizvodi kompanija Shire pod trgovačkim nazivom Lodine SR[3], te kompanija Meda Pharmaceuticals pod nazivom Eccoxolac[4]. Dostupan je i etodolak koji nije zaštićena trgovačka marka[5].

Indikacije[uredi | uredi izvor]

Etodolak se može koristiti u terapijama upala i bola pri osteoartritisu i reumatoidnom artritisu[6]. Sve češće se pronalazi u smjesi sa heroinom prilikom pljenidbe velikih količina heroina[7].

Doziranje[uredi | uredi izvor]

Koriste se kapsule u dozama od 200 i 300 mg; tablete od 400 i 500 mg; te s produženim djelovanjem od 400, 500 i 600 mg. Najveća preporučena dnevna doza iznosi 1000 mg. Međutim, neki pacijenti su imali određena poboljšanja pri korištenju dnevnih doza od 1200 mg. Dnevne doze koje prelaze 1200 mg nisu ispitivane.[1]

Druge osobine[uredi | uredi izvor]

Interakcije[uredi | uredi izvor]

Etodolak treba izbjegavati kod pacijenata sa astmatičnim napadima, urtikarijom ili drugim alergijskim reakcijama na aspirin ili druge lijekove iz grupe nesteroidnih antiupalnih lijekova. Neki pacijenti su imali rijetke ali snažne alergijske reakcije. Također korištenje etodolaka treba izbjegavati kod pacijenata sa peptičnim ulkusom i kod slabe funkcije bubrega, jer korištenje lijeka može iritirati oba stanja.

Etodolak se uglavnom oprezno koristi kod pacijenata koji koriste sredstva za razrjeđenje krvi (antikoagulanse), poput varfarina, jer se time povećava rizik od krvarenja. Pacijenti koji koriste litijum mogu razviti otrovne nivoe litijuma u krvi. Dodatno, pronađeno je da etodolak stupa u interakcije sa određenim antidepresivnim lijekovima, poput sertralina i fluoksetina, te se može povećati rizik od srčanog napada, moždanog napada i drugih kardiovaskularnih stanja. Kod pacijenata koji koriste ciklosporin mogu se razviti određena zatrovanja bubrega. Korištenje etodolaka kod djece nije dovoljno proučeno. Etodolak ne proizvodi ovisnost. Preporučuje se da se etodolak prestane koristiti najmanje četiri dana prije zakazane operacije. Kod osoba koja konzumiraju više od tri alkoholna pića dnevno povećava se rizik od razvoja stomačnih ulkusa pri korištenju etodolaka.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b http://www.medicinenet.com/etodolac/article.htm
  2. ^ Sugimoto T, Aoyama M, Kikuchi K; et al. (2007). "Membranous nephropathy associated with the relatively selective cyclooxygenase-2 inhibitor, etodolac, in a patient with early rheumatoid arthritis". Internal medicine (Tokio, Japan). 46 (13): 1055–8. Eksplicitna upotreba et al. u: |author= (pomoć)CS1 održavanje: više imena: authors list (link)
  3. ^ "Sumarne karakteristike proizvoda Lodine SR". Arhivirano s originala, 18. 3. 2008. Pristupljeno 19. 6. 2010.
  4. ^ "Sumarne karakteristike proizvoda Eccoxolac". Arhivirano s originala, 24. 12. 2012. Pristupljeno 19. 6. 2010.
  5. ^ BNF 55: Etodolac preparations[mrtav link]
  6. ^ BNF 55 - Etodolac
  7. ^ "DEA: Microgram Journal, Etodolac, profil" (PDF). Arhivirano s originala (PDF), 30. 8. 2010. Pristupljeno 19. 6. 2010.