Antikoagulans

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Antikoagulans ili antikoagulant je supstanca koja spriječava koagulaciju, tj. grušanje krvi.

Postoje antikoagulansi koji se koriste kao lijek u trombotičkim poremećajima, ali i oni koji se koriste u medicinskoj opremi, kao npr. u epruvetama, kesama za krv, opremi za hemodijalizu i sl.

Kumarini[uredi | uredi izvor]

Kao lijekovi, najčešće se koriste kumarini, antagonisti vitamina K. Ovi antikoagulansi se koriste u terapiji duboke venske tromboze, plućne embolije, fibrilacije pretkomora i kod vještačkih srčanih zalisaka.

U većim količinama kumarini se koriste kao rodenticidi (za ubijanje miševa i pacova).

Poznati Kumarini[uredi | uredi izvor]

  • Farin ili Martefarin (Varfarin)
  • Sintrom ili Sinthrome (Acenokumarol)
  • Marcumar, Falithrom ili Marcoumar (Fenprokoumon)

Heparin[uredi | uredi izvor]

Heparin je biološka supstanca, najčešće dobivena od svinjskih crijeva. Djeluje tako što aktivira antitrombin III, koji blokira da trombin učestvuje u procesu zgrušavanja. Osim u terapiji, heparin se koristi kao antikoagulans i u medicinskoj opremi (epruvete sa heparinom najčešće imaju zeleni čep).

Antikoagulansi izvan tijela[uredi | uredi izvor]

Pored heparina, u medicinskoj opremi se koriste brojni antikoagulansi i većina njih djelije tako što vezuje ione kalcijuma i time spriječava koagulaciju.

Najčešće se koriste EDTA, citrati, oksalati i dr.