Idi na sadržaj

Ketorolak

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ketorolak
Naziv lijekaKetorolak
GrupaNesteroidni antiupalni lijekovi
Klasifikacija
ATC kodoviM01AB15
CAS registarski broj74103-06-3
Dostupnost bez recepta: Ne
Stručne informacije
Hemijske osobine

Ime po IUPAC (±)-5-benzoyl-2,3-dihydro-
1H-pyrrolizine-1-carboxylic acid,
2-amino-2-(hydroxymethyl)-1,3-propanediol
Sumarna formulaC15H13NO3
Molarna masa376,4 g/mol
Farmakokinetičke osobine
Biološka raspoloživost100% (sve rute)
MetabolizamJetra
Poluvrijeme eliminacije3,5-9,2 sati, mlađe osobe;
4,7-8,6 sati, starije
IzlučivanjeRenalno:91.4%
Biliarno:6.1%

Ketorolak ili ketorolak trometamin (poznat i pod trgovačkim nazivom Toradol) je nesteroidni antiupalni lijek iz porodice derivata heterociklične acetatne kiseline. Često se koristi kao analgetik, antipiretik i antiupalni lijek. Ketorolak djeluje kao inhibitor sinteze prostaglandina u organizmu. U svojim oralnim i intramuskularnim aplikacijama je u rasemičnoj mješavini S-(-)-varijante (aktivni izomer) i R-(+)-varijante. Oftalminski rastvor ketoloraka je dostupan pod nazivom Acular, a koristi se u tretmanu bola u očima i smanjenju svraba i upale kod alergija. U SAD distribuira ga kompanija Syntex pod nazivom Toradol.

Hemija[uredi | uredi izvor]

Ketorolak, poput drugih derivata 2-arilpropionata (kao i ketoprofen, flurbiprofen, naproksen, ibuprofen i dr.) sadrži hiralni atom ugljika na α-poziciji propionske polovine molekule. Zbog tog su moguća dva enantiomera ketoloraka sa potencijalno različitim biološkim efektima i metabolizmom. Pri korištenju lijekova iz ove grupe nije preporučeno miješanje sa ostalim nesteroidnim antiupalnim lijekovima zbog potecijalnih dodatnih neželjenih efekata. Efekt vezanja proteina kod većine neaspirinskih nesteroidnih antiupalnih lijekova je inhibiran prisustvom aspirina u krvi.

Mehanizam djelovanja[uredi | uredi izvor]

Primarni mehanizam djelovanja koji je odgovoran za antiupalne, antipiretičke i analgetičke efekte ketorolaka je inhibicija sinteze prostaglandina putem kompetitivnog blokiranja enzima ciklooksigenaze (COX). Kao i većina lijekova iz ove grupe, i ketorolak je neselektivni inhibitor ciklooksigenaze.

Slično kao i kod drugih NSAIDa (nesteroidnih antiupalnih lijekova) mehanizam djelovanja lijeka se povezan sa njegovom hiralnom S formom. Konverzija R enantiomera u S enantiomer za koju je poznato da se dešava pri metabolizmu ibuprofena, nije dokazana niti uočena kod ketorolaka.

Indikacije[uredi | uredi izvor]

Indikacije ketorolaka uključuju kratkoročni menadžment bolova (najviše do pet dana)

Kontraindikacije[uredi | uredi izvor]

Poznate su kontraindikacije kod pacijenata sa ranije utvrđenom preosjetljivošću na ketorolak te kod pacijenata sa kompletnim ili parcijalnim sindromima polipa u nosu, angioedema, bronhospazmičnim reakcijama ili drugim alergijskim manifestacijama na aspirin i druge NSAIDe. Kao i kod svih NSAIDa, ketorolak bi se trebao izbjegavati kod pacijenata sa bubrežnim problemima, pošto prostaglandini proširuju aferentne male arterije, a NSAIDi ga inhibiraju. Pacijenti kod kojih je najveći rizik korištenja ketorolaka su starije osobe koje imaju neravnotežu fluida u organizmu ili im je otežano normalno funkcionisanje bubrega (npr. poremećen rad srca, upotreba diuretika, dehidracija i sl.)

Neželjeni efekti[uredi | uredi izvor]

Neželjeni efekti su slični kao i kod drugih NSAID. (vidi tabelu)

Neželjeni efekti ketorolaka
Tjelesni sistem Efekti
Generalno Edem. Rjeđe: reakcije hipersenzitivnosti (poput anafilakse, brohospazma), endem larinksa, edem jezika, hipotenzija, povećanje tjelesne težine i groznica. Veoma rijetko: astenija.
Kardiovaskularni Hipertenzija. Rijeđe: lupanje srca, blijedilo i nesvjestica.
Dermatološki Upala kože ili svrbež. Rjeđe: Lyell sindrom, Stevens-Johnsonov sindrom, mišićno-papularna upala, neki oblici dermatitisa ili urtikarija.
Gastrointestinalni Mučnina, dispepsija, bol u probavnim organima, konstipacija, dijareja, povraćanje, gastritis i dr. Rjeđe: peptična ulceracija, perforacija probavnih organa, krvava stolica, simptomi anoreksije i sl.
Hematološki i limfatološki Purpura. Rjeđe: postoperativno krvarenje, trombocitopenija, anemija i sl. Veoma rijetko: leukopenija.
Neurološki Pospanost, vrtoglavica, glavobolja, prekomjerno znojenje. Rjeđe: manje konvulzije, nemirni snovi, halucinacije ili euforija.
Respiratorni Rjeđe: astma, pulmonarni edem. Veoma rijetko: rinitis.
Urogenitalni Rjeđe: akutni bubrežni problemi. Veoma rijetko: poliurija.

Upozorenja[uredi | uredi izvor]

Ketorolak

Najozbiljniji rizici pri upotrebi ketorolaka, kao i kod svih NSAID-a, su problemi sa probavnim traktom: gastrointestinalna ulceracija, krvarenje i perforacija, bubrežni problemi počev od nefritisa do potpunog otkazivanja funkcije. Može se javiti i hemoragija i reakcije hipersenzitivnosti.

Kao i kod svih lijekova iz ove grupe, i kod upotrebe ketorolaka poznati su problemi sa zadržavanjem fluida i rastvora u organizmu te nastanak edema. Ketorolak povećava nivoe proteina u jetri, inhibira stvaranje krvih ugrušaka i je povezan sa povećanom opasnošću od unutrašnjeg krvarenja. Treba napomenuti da se dešava da pri aplikaciji ketorolaka intravenozno zajedno sa morfinom, ove dvije supstance reaguju i kondenzuju se, te tako začepljavaju dovod. Problem se može riješiti ispiranjem dovoda injekcijom slanog rastvora.

Upotreba ketorolaka nije preporučljiva za preoperativnu analgeziju ili koadministraciju sa anestezijom pošto inhibira stvaranje ugrušaka. Također njegova upotreba nije preporučljiva za opstetričnu analgeziju jer još nije dovoljno testiran za takvu administraciju a pokazao je određenju otrovnost za fetuse pri pokusima na životinjama. Može se koadministrirati sa meperidinom i morfinom bez neželjenih efekata. Njegova upotreba nije preporučljiva za pacijente koji imaju dugoročne hronične bolove.

Doziranje, dostupnost i cijena[uredi | uredi izvor]

Oralna doza je 10 mg, u SAD-u cijena za pakovanje od 20 tableta iznosi oko 28 dolara. U Australiji cijena za isto pakovanje iznosi oko 43,39 dolara.[1]

Doza u formi injekcija iznosi od 15, 30 i 60 mg. Pakovanja od 10 ampula po 30 mg u SAD iznosi oko 45 dolara, što čini intramuskularnu aplikaciju lijeka dosta skuplju. U Australiji, cijena za 5 ampula iznosi oko 57,90 dolara.[1], odnosno 23,16$ po dozi.

U SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi i Australiji ketorolak nije dostupan bez liječničkog recepta.[2][3][4][5]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b Toradol - ePharmacy, 16.10.2007[mrtav link]
  2. ^ FDA: Ketorolac, Američka agencija za kontrolu lijekova i hrane, 2004, 16.10.2007.
  3. ^ "Lijekovi dostupni samo na liječnički recept, NetDoctor.co.uk, 16.10.2007". Arhivirano s originala, 3. 6. 2008. Pristupljeno 31. 5. 2008.
  4. ^ "Smart Med Canada, 16.10.2007". Arhivirano s originala, 6. 1. 2006. Pristupljeno 31. 5. 2008.
  5. ^ "Toradol (Ketorolak trometamol) informacije o proizvodu, 2005, Roche Australia". Arhivirano s originala, 19. 7. 2008. Pristupljeno 31. 5. 2008.
  • Handley, D.A., P. Carvoni, J.E. McCray, J.R. McCullough: Preclinical Enantioselective Pharmacology of (R)- and (S)- Ketorolac, J Clin Pharmacol, 1998, 38, 25-35.
  • Physicians' Desk Reference, 47. izdanje, 1993, Montvale, N.J., Medical Economics Co. Inc., 2411-2415.