Enantiomer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Enantiomeri

Enantiomeri (grčki: ἐνάντιος - suprotan, i μέρος - dio) su stereoizomeri koji se odnose kao predmet i lik u ogledalu i ujedno se ne mogu međusobno preklopiti. Plastično prikazano, njihov odnos je istovjetan odnosu lijeve i desne šake ljudske ruke. Enantiomeri pokazuju iste fizičke osobine, osim u pogledu rotacije ravni polarizovane svjetlosti, gdje oba enantiomera ravan okreću za isti ugao, ali u suprotnim smjerovima. U prisustvu simetričnih reagenasa, ne postoji razlika u hemijskim osobinama enantiomera, ali je ona uočljiva u reakcijama sa hiralnim reagensima. Smjesa ekvimolarnih količina enantiomera jednog stereoizomera naziva se racemična smjesa ili racemat i uslijed međusobno anulirajućeg efekta enantiomera, racemat ne pokazuje optičku aktivnost.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]