Metadon

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Hemijska struktura (RS)-metadona

Metadon je sintetski opioid (nije derivat morfija), snažan analgetik koji je još u II svjetskom ratu, u Njemačkoj, sintetisan za potrebe vojne medicine i hirurgije, te korišten kao sredstvo za uklanjanje bolova svih vrsta. Po svom sastavu je hidrohlorid i uspješno djeluje na morfinske receptore u mozgu gdje 1 mg metadona zamjenjuje i postiže učinak 4 mg morfina. Godine 1964. bračni par Dole i Nyswander prvi počinju eksperimente sa metadonom i koriste ga u praksi kod narkomanskih (heroinskih) apstinencijalnih kriza.

Metadonska terapija[uredi | uredi izvor]

Metadonom se ne liječi narkomanija, već se putem tzv. supstitucione metadonske terapije otklanjaju znaci apstinencijalne krize. Metadonska supstituciona terapija je ustvari institucionalno drogiranje narkomana kako bi se društvo zaštitilo od kriminalnog ponašanja. Narkoman, pod nadzorom medicinskog osoblja, svakodnevno dobija dozu heptanona koja održava normalno stanje i metabolički balans. Postoje stroga pravila o uzimanju ove sintetske droge. Zloupotreba metadona dovodi do oko 5000 smrtnih slučajeva godišnje zbog predoziranja u SAD.[1]

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps edu science.svg Nedovršeni članak Metadon koji govori o hemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.