Fox Broadcasting Company

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Fox Broadcasting Company
FOX wordmark.svg
Početak emitiranja 9. 10. 1986.
Vrsta emitiranja Televizija
Vlasnik News Corporation
Slogan So Fox[1]
Država SAD
Sjedište New York
Web-sajt www.fox.com

Fox Broadcasting Company, često zvan Fox ili FOX, američka je televizijska mreža u vlasništvu Fox Entertainment Group, dio kompanije News Corporation čiji je vlasnik Rupert Murdoch. Od njenog početka emitiranja 9. 10. 1986. FOX je od male TV-stanice "narastao" do TV-mreže s najboljim rejtingom (period 2004-2009).[2] U sezoni 20072008. FOX je postala najpopularnija TV-mreža u SAD-u, prestigavši CBS.[2] U sezoni 2008.-2009. zasjela je na 2. mjesto u SAD-u, iza CBS-a.[3]

Fox Broadcasting Company ima svoje podružnice u raznim zemljama: Argentina, Australija, Brazil, Bugarska, Njemačka, Japan, Italija, Srbija, Južna Koreja, Španija, Portugal, Indija, Meksiko, Južna Amerika i Turska. Kompanija je dobila ime po svojoj sestrinskoj kompaniji 20th Century Fox i (indirektno) po producentu Williamu Foxu, koji je osnovao Fox Film. Najpoznatija emisija Foxa je Američki idol, talent-šou koji je započeo 2002. Značajnija FOX-ove podružnice jesu Fox Life i Fox Crime.

FOX je proizveo mnoštvo TV-emisija otkad je počeo s emitiranjem. Zahvaljujući FOX-u, karijeru je napravio i Jim Carrey, koji se pojavljivao u popularnoj emisiji "U živoj boji" (In Living Color) od 1990. do 1994. FOX je, također, bio odskočna daska i za Jessicu Albu, Bena Stillera, Johnnyja Deppa i Ashtona Kutchera (Lude 70-e).

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]