Razlika između verzija stranice "Malmö"

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
[nepregledana izmjena][nepregledana izmjena]
Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
TXiKiBoT (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: ar:مالمو
FelixBot (razgovor | doprinosi)
m robot Dodaje: br:Malmö
Red 17: Red 17:
[[ar:مالمو]]
[[ar:مالمو]]
[[bg:Малмьо]]
[[bg:Малмьо]]
[[br:Malmö]]
[[ca:Malmö]]
[[ca:Malmö]]
[[cs:Malmö]]
[[cs:Malmö]]

Verzija na dan 3 juni 2009 u 13:57

Neboder Turning Torso u Malmeu

Malme (švedski: Malmö, Danski Malmø) je grad u Švedskoj.

Malme se nalazi na krajnjem jugu švedske u provinciji Skåne (Skone). Sa svojih 280 000 stanovnika je treći grad po broju stanovnika u Švedskoj. Osnovan je 1275. godine i bio je više vijekova drugi grad po veličini u Danskoj. Morski tjesnac Öresund (Danski øresund) ga odvaja od Kopenhagena. Iznad ovog moreuza se danas nalazi Öresund most.

1437. je Malme dobilo svoj grb sa označjem Erika VII. od Pommerna. Kralj Erik je također naredio da se izgradi tvrđava Malmøhus (Kuća Malmea).

U danskoj reformaciji Malme je igralo veoma važnu ulogu. Gradonačelnik Malmea, Hans Mikkelsen, je preveo zajedno sa Christiernom Pedersenom Novi testament na danski, a sveštenik Claus Mortensen Tøndebinder je izdao prvu dansku knjigu salmi, Malmø-Salmebogen.

Pri mirovnom sporazumu između danske i švedske u Roskildeu u 1658. godini, Danska je izgubila Malme zajedno sa ostatkom provincije Skåne u korist Švedske.

U Malmeu je 27. augusta 2005 otvoren Turning Torso, spektakularni vijugasti neboder, koji je sa svojih 190 metara visine, druga po visini stambena zgrada u Evropi. Njegova silueta se može vidjeti s cjelog područja Öresunda.