Postcrossing

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Logo projekta

Postcrossing je projekat namjenjen za razmjenu razglednica sa korisnicima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adresa/adrese se dobiju nasumice) će također dobiti onoliko razglednica koliko je poslao/la od nekog drugog korisnika ovog projekta iz svijeta.

Trenutno (23. april 2008.) na ovom projektu učestvuje 48,438 korisnika iz 180 zemalja svijeta. Zahvaljujući ovom projektu preko milion[1] razglednica je poslato/primljeno, a trenutno putuje 34891 razglednica. Najviše korisnika je iz Finske, Sjedinjenih Američkih Država i Njemačke.

Kako projekat funkcioniše?[uredi | uredi izvor]

  1. Prvo je potrebna registracija
  2. Nakon registracije potrebno je tražiti adresu (do pet adresa) na koju ćete poslati razglednicu klikom na "I want to send a postcard"
  3. Adrese zatim dođu na vašu e-mail adresu s kojom ste se registrovali. Uz adresu dođe i tzv. "Postcard ID" - Identifikacijski broj (npr. BA-100). Dobivenu kombinaciju dva slova (koji predstavljaju državu iz koje šaljete) i brojeva je obavezno napisati na razglednicu koju šaljete da bi se dotična razglednica mogla registrovati od strane primaoca.
  4. Zatim trebate čekati da razglednica stigne na adresu i bude registrovana od strane primaoca (prosječan put jedne razglednice je oko 15 dana, ali to zavisi od lokacije pošiljaoca i primaoca)
  5. Kada razglednice stigne i bude registrovana od strane primaoca, neki drugi korisnik će dobiti vašu adresu i poslati vam razglednicu zajedno sa "Postcard-ID".
  6. Kada konačno primite razglednicu na vašu adresu potrebno je samo kliknuti na "I received a postcard from another user" i ukucati "Postcard ID" i eventualnu poruku korisniku i razglednica je registrovana.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]