Potencijalno opasni objekat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Asteroid 4179 Toutatis.
Asteroid Toutatis

Potencijalno opasni objekat (engl. Potentially hazardous object; PHO) jest asteroid ili kometa koji zbog svoje orbite i veličine predstavlja rizik sudara sa Zemljom. Asteroid se smatra potencijalno opasnim, ako je najkraća udaljenost njegove i Zemljine orbite manja od 0,05 astronomskih jedinica (oko 7,5 miliona km) i prečnik veći od 150 m, tako da je veličina dovoljno velika da uzrokuje značajne štete (regionalna razaranja) u slučaju sudara.

Takav sudar događa u prosjeku oko jednom u 10.000 godina.

U novembru 2006. NASA je zabilježila 825 potencijalno opasnih asteroida. Očekuje se da ih u Sunčevom sistemu ima između 1000 i 1100. Potraga za njima se se nastavlja, a svaki otkriveni asteroid se istražuje detaljno, kako bi se utvrdila orbita, veličina, sastav i rotacija. U ta pretraživanja su uključeni profesionalni i amaterski astronomi.

Evidentirani broj potencijalno opasnih asteroida nije stalan. Zbog gravitacijske sile drugih planeta i njihovih mjeseca, putanje asteroida su teško predvidljive.

Neki potencijalno opasni asteroidi mogu biti za Zemlju neopasni, ali i obrnuto - novi potencijalno opasni asteroidi prijete Zemlji.

Povezani članci[uredi | uredi izvor]