Povrede stomaka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Povrede stomaka mogu biti penetrantne i nepenetrantne. Obje načina povreda brzo dovode do šoka sa tim da kod penetrantnih može doći do prolapsa unutrašnjih organa.

  • Karakteristika nepenetrantnih povreda je to da u toku ovoga dolazi do bolova, nadutosti, napetosti trbušne muskulature, javlja se i široki halo oko očiju, znojenje, slabost i zamor.
  • Karakteristika penetrantnih je to da može doći do prolapsa organa, da je stomak naduven i opšta slabost je prisutna, također može doći i do izlaska pojedinih organa npr. crijeva, te te organe ne treba vraćati, nego ih samo zaviti sterilnim zavojem.

Ukoliko se oštri predmet nalazi u stomaku, ne trebaju se vaditi, jer oni mogu začepiti krvni sud, te bi se u toku vađenja moglo izazvati krvarenje.

Ovakvim bolesnicima dati kristaloide, koloide, fiziološku otopinu i transportovati u bolnicu u ležećem položaju sa nogama savijenim u koljenima.Erste hilfe.svg Molimo Vas, obratite pažnju na važno upozorenje u vezi s temama o zdravlju (medicini).