Idi na sadržaj

Pozitronski čovjek

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pozitronski čovjek
Zaštitni omot za prvo izdanje
AutorIsaac Asimov
Originalni nazivThe Positronic Man
Dizajn koricaPeter Mennim[1]
DržavaSAD
JezikEngleski
ŽanrNaučna fantastika
IzdavačDoubleday
Datum izdanjaOktobar 1992 (UK)
1993 (SAD)[2][3]
Broj stranica223
ISBN broj0-575-04700-3

Pozitronski čovjek (engleski: The Positronic Man) je novela američkih pisaca Isaaca Asimova i Roberta Silverberga iz 1992, zasnovan na Asimovljevoj noveli iz 1976. "Dvjestogodišnjak" (engleski: The Bicentennial Man). Radi se o robotu koji počinje da ispoljava karakteristike, kao što je kreativnost, tradicionalno u domenu ljudi; robot je na kraju službeno proglašen ljudskim bićem. Film iz 1999. "Dvjestogodišnjak", s Robinom Williamsom u glavnoj ulozi, zasnovan je i na originalnoj priči i na romanu.

Sažetak radnje[uredi | uredi izvor]

U dvadeset prvom vijeku stvaranje pozitronskog mozga dovodi do razvoja robota radnika i revolucioniše život na Zemlji. Ipak, za porodicu Martin njihov kućni robot NDR-113 je više od mehaničkog sluge. "Andrew" je postao prijatelj od povjerenja, pouzdanik i član porodice Martin.

Priča je ispričana iz perspektive Andrewa (kasnije poznatog kao Andrew Martin), robota serije NDR u vlasništvu porodice Martin, što je odstupanje od uobičajene prakse kompanije U.S. Robots and Mechanical Men.

Andrewova početna iskustva s porodicom Martin puna su neugodnih trenutaka koji pokazuju njegovu nedovoljnu socijalizaciju. Međutim, on se mnogo bolje snalazi s neživim predmetima i životinjama i počinje pokazivati ​​osjetilne karakteristike (kao što su kreativnost, emocije, samosvijest) koje su tradicionalno ljudske. Skidaju mu se svakodnevne kućne obaveze, za koje je bio namijenjen, i dozvoljava mu se da se bavi svojom kreativnošću, zarađujući bogatstvo prodajom svojih kreacija.

Andrew traži pravnu zaštitu koja proizlazi iz njegovog početnog kreativnog rada i konačnog potpunog priznanja kao čovjeka, postupnom zamjenom svojih robotskih komponenti sintetičkim organima, i navodeći proces kao transformaciju iz robota u čovjeka. Sljedeće generacije porodice Martin pomažu mu u potrazi za ljudskošću, ali svaka je ograničena u kojoj mjeri je spremna da prizna Andrewovu ljudskost.

U Pozitronskom čovjeku, trendovi izmišljene robotike u Asimovljevom seriji robota (kao što je navedeno u knjizi Ja, robot) su detaljno opisani kao pozadinski događaji, s naznakom da su pod utjecajem Andrewove priče. Nema više razvijenih robota u Andrewovoj liniji. Postoji i kretanje ka centraliziranoj obradi, uključujući centraliziranu kontrolu robota, čime bi se izbjeglo više samoreflektirajućih robota kao što je Andrew.

Tek kada Andrew dopusti svom pozitronskom mozgu da se "raspadne", čime namjerno napušta svoju besmrtnost, proglašava se ljudskim bićem. Ovaj događaj se događa na dvjestogodišnjicu njegovog stvaranja, pa otuda i naziv novele i filma.

Svijet Zadužbine[uredi | uredi izvor]

Ova priča smještena je u Asimovljev svije Zadužbine, koji uključuje i njegove ranije priče o pozitronskim robotima od Susan Calvin. Jasno je postavljena vijekovima prije događaja iz njegove novele "Majka Zemlja" i romana Čelične pećine, tokom perioda u kojem spacerski svjetovi tek treba da se okrenu protiv ljudi na Zemlji, a u kojem je kompanija U.S. Robots and Mechanical Men još uvijek aktivna.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Asimov, Isaac; Silverberg, Robert (1992). The Positronic Man. London: Gollancz. ISBN 978-0-575-04700-6.
  2. ^ "The Positronic Man". FantasticFiction. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  3. ^ Publications."The Positronic Man". ISFD. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]