Predrag Lucić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Predrag Lucić (12. februar 1964 – 10. januar 2018) bio je hrvatski režiser, novinar i književnik. Rođen je u Splitu (SFRJ), gdje je završio osnovnu i srednju školu. Pozorišnu i radijsku režiju studirao je na Fakultetu dramskih umetnosti. Režirao je u Beogradu, Splitu i Tuzli.

Na Splitskom ljetu 1987. godine, napravio je festivalske novine Summer Times. Od januara 1985. godine sarađuje u Feralu, satiričnom podlistku Nedjeljne Dalmacije.

Od 1988. godine je stalni autor Ferala, a od iste godine u Omladinskoj iskri piše kolumnu "Drugačije mlad", uređuje kulturnu rubriku i humoristički podlistak Le Spizd.

U Nedjeljnoj Dalmaciji 1989. počinje raditi kao novinar-terenac, a s Viktorom Ivančićem i Borisom Dežulovićem proširuje Feral koji tada dobija svoje puno ime Feral Tribune. U jesen 1990. godine s Feral Tribuneom seli u Slobodnu Dalmaciju, gdje radi i kao ratni reporter.

U martu 1993. godine napušta Slobodnu Dalmaciju i sa grupom kolega pokreće dvosedmični satiričko-politički magazin Feral Tribune. Prve brojeve lista potpisuje kao glavni i odgovorni urednik. U decembru 1993. godine Feral Tribune postaje sedmičnik i od tada pa sve do gašenja 2008. godine, Predrag Lucić radi kao urednik lista, autor tekstova, uređuje veb-sajt, kreira fotomontaže, ispisuje i uređuje razne rubrike, te pokreće i uređuje Biblioteku Feral Tribune.

Pjesničke, prozne i dramske tekstove objavljivao je u časopisima Fantom slobode, Ars, Sarajevske sveske i Naše pismo.

Sarađivao je s brojnim medijima, poput E-novina, Novog lista i Slobodne Dalmacije.

Pozorište[uredi | uredi izvor]

U cijelom regionu su izuzetno popularni satirično-poetski performansi Predraga Lucića i Borisa Dežulovića: "Melodije bljeska i oluje", "Melodije borbe i pretvorbe", "Melodije uma i neuma".

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Greatest Shits – Antologija suvremene hrvatske gluposti, u koautorstvu s Borisom Dežulovićem prvo izdanje 1998., drugo 1999.; Biblioteka Feral Tribune, Split,
  • Haiku haiku jebem ti maiku – Velika Feralova pjesmarica, satirične pjesme Biblioteka Feral Tribune, Split, 2003.
  • Ljubavnici iz Verone Biblioteka Moderna poezija, HDP/Durieux, Zagreb 2007.
  • Sun Tzu na prozorčiću satira Algoritam Zagreb, 2009.
  • Bezgaća povijesne zbiljnosti 1 Algoritam Zagreb, 2010. satirična poezija
  • Bezgaća povijesne zbiljnosti 2 Algoritam Zagreb, 2010. satirična poezija