Pretprofazni prsten

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Pretprofazni prsten pokazuje ravan ćelijske diobe:
1) Nastanak pretprofaznog prstena tokom rane profaze.
2) Metafazno vreteno usmjerava se prema ekvatorijalnoj ravni, duž strukture koju označava predprofazni prsten.
3) Fragmoplast i ćelijska ploča nastaju duž ravni koju označava pretprofazni prsten.
4) Novi čelijski zid ćelija kćerki spaja se s matičnim ćelijskim zidom, duž linije pretprofaznog prstena.

Pretprofazni prsten ili pretprofazna traka je struktura biljnih ćelija tokom diobe. To je gusti snop mikrotubula i mikrofilamenata koji podupiru fragmosom, a nalazi se neposredno ispod plazmamembrane. Pojava ovog prstena prvi je znak je da će uskoro ući u ranu profazu. Uz fragmosom je prvi mikroskopski vidljivi znak da će stanica ići u proces mitoze. Prvi zapazili i opisali Jeremy Pickett-Heaps i Donald Northcote na Univerzitetu u Cambridgeu. 1966. godine.[1]

Početkom rane profaze, kortikalne mikrotubule nestaju i skupljaju se u gusti prsten ispod plazmatske membrane. Ovaj pretprofazni prsten pružs se duž ekvatorske ravni budućeg diobenog vretena i označava ravan podjele ćelije i buduće mjesto ćelijske ploče. Čine ga mikrotubule i mikrofilamenti (aktina), s kojim ulazi u profazu. Diobeno vretena nastaje tokom profaze s osovinom koja je okomita na ravan koja je okružena pretprofaznim prstenom.

Biljne ćelije nemaju centrosome kao centre organiziranja mikrotubula (MTOC). Umjesto toga, mikrotubule (mikrocjevčice) iz diobenog vretena opljaju se na jedarnoj površini i reorijentiraju radi stvaranja diobenog vreterna, prema kraju profaze. Pretprofazni prsten također funkcionira u pravilnom usmjeravanju diobenog vretena i pridoni efikasnoj stvaranju vretena tokom prometafaze.[2]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Pickett-Heaps JD, Northcote DH (1966). "Organization of microtubules and endoplasmic reticulum during mitosis and cytokinesis in wheat meristems". Journal of Cell Science. 1 (1): 109–120. PMID 5929804.
  2. ^ Ambrose JC, Cyr RJ (2008). "Mitotic spindle organization by the preprophase band". Molecular Plant. 1 (6): 950–960. doi:10.1093/mp/ssn054. PMID 19825595. Arhivirano s originala, 15. 4. 2013. Pristupljeno 17. 10. 2019.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]