Prevalenca

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Prevalenca je statistički pojam kojim se u epidemiologiji izražava ukupan broj oboljelih osoba unutar neke populacije u datom vremenskom trenutku u odnosu na cijelu populaciju, bez obzira na to kada se konkretna bolest pojavila. Dobijeni podatak predstavlja relativni broj i izražava se u procentima ili promilima. Može da se koristi i za određivanje rasprostranjenosti raznih stanja, broja pušača u populaciji itd. Ove informacije se koriste u medicini i drugim oblastima za planiranje određenih radnji i aktivnosti u cilju smanjenja prevalence.

Za razliku od prevalence koja se odnosi na sve slučajeve neke bolesti u konkretnoj populaciji, incidenca sagledava samo nove slučajeve bolesti u nekom vremenskom intervalu (najčešće je to jedna kalendarska godina).