Epidemiologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Epidemiologija je nauka koja proučava širenje i činioce bolesti u ljudskom stanovništvu (Rothman i Greenland) te primjena te nauke na rješavanje zdravstvenih problema (Last, 2001.).

Epidemiologija se smatra temeljnim skupom metoda u svim istraživanjima javnog zdravstva, te ima veliku primjenu u kliničkoj medicini kod utvrđivanja faktora rizika bolesti i određivanja najboljeg zdravstvenog djelovanja u kliničkoj praksi. Epidemiologija kao nauka se bavi činiocima koji utječu na zdravlje i bolest pojedinaca i društava, pa u tom smislu služi kao osnova i logički temelj za intervencije u interesu javnog zdravstva i za preventivnu medicinu.

Epidemiolog se bavi pitanjima od onih praktičnih, kao što je istraživanje epidemija, uticaj okoliša i promovisanje zdravlja, do onih teoretskih, kao što je razrada statističkih, matematičkih, filozofskih i bioloških teorija. U tu svrhu epidemiolozi koriste niz studija, od promatranja do pokusa, da prepoznaju kako uticaji okoliša kao što su prehrana, HIV, stres i hemikalije objektivno dovode do posljedica kao što su bolest, zdravlje i zdravstveni pokazatelji.

Epidemiološke se studije obično dijelena opisne, analitičke (koje proučavaju asocijacije, tj. uzročne odnose koji se obično podrazumijevaju) i eksperimentalne (taj se izraz obično odnosi na kliničko ili društveno liječenje i druge intervencije).

Epidemiolozi rade u raznim okolišima. Neki rade "na terenu", tj. u zajednici, obično u ustanovi javnog zdravstva, kao glavni stručnjaci za istraživanje i borbu protiv epidemija.