Prozor

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Prozor u Belgiji
Krovni prozori

Prozor je otvor na zgradi ili kući, obično na zidu, ali može biti i krovni. Namjena mu je da propusti svjetlost (služi da se prostorijama obezbijedi dovoljna količina prirodnog svjetla tokom dana) i da se vrši provjetravanje zatvorenog prostora kroz njega. Dio prozora prozirna je površina kroz koju svjetlost može proći.

Prozori mogu biti otvorivi, neotvorivi (fiksni) i slijepi. Ovi prvi sastoje se od okvira (rama) i krila, kod ovih drugih postoji samo okvir koji je zastakljen, a treći pojam označava prozore koji su zazidani, ali se vide na fasadi ili u unutrašnjosti zgrade. Prozor se, u savremenom građevinarstvu, zastakljuje staklom (jednoslojnim ili višeslojnim), kao i drugim (polu)providim materijalima (naprimjer, polikarbonatnom plastikom). U prošlosti su se prozori na kućama "zastakljivali" tankim kožama, jer je staklo bilo skupo i nedostupno. Staklo se koristilo samo na dvorcima ili crkvama (gdje je obično ugrađivano u vidu vitraja).

Prema broju krila, prozori se dijele na jednokrilne, dvokrilne, trokrilne itd. Krila mogu biti jednostruka, dupla i dvostruka (krilo na krilo). Savremeni prozori najčešće su s jednostrukim krilima, ali su krila i okviri profilirani tako da omoguće odlično zaptivanje, kako zahvaljujući svom obliku, tako i zahvaljujući zaptivkama od gume ili EPDM. Krila mogu biti obrtna ili klizna.

Materijal za izradu okvira i krila može biti drvo, plastika (obično PVC) ili metal (obično aluminij ili čelik), a da bi se zadovoljili savremeni zahtjevi građevinske fizike i arhitektonskog oblikovanja, prave se i od kompozitnih profila (naprimjer, kombinacije metala i drveta).

Uz osnovne dijelove prozora, za njihovu konstrukciju (kod otvorivih) neophodan je i okov, gdje spadaju šarke i mehanizam za zatvaranje. Prozori mogu imati i dodatne dijelove: vanjske i unutrašnje roletne, kapke (žaluzine), sjenila i sl.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]