Psych

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Frikovi
Izvorni naslovPsych
AutorSteve Franks
GlumciJames Roday
Dulé Hill
Timothy Omundson
Maggie Lawson
Kirsten Nelson
Corbin Bernsen
PorijekloSAD
Originalni jezikengleski
Br. sezona8
Br. epizoda120
Produkcija
ProducentiPacific Mountain Productions
TagLine Television
Universal Cable Productions
Trajanje42 minute
Emitiranje
Originalna mrežaUSA Network
Emitiranje7. 7. 2006 – 26. 3. 2014.
Vanjski linkovi
Veb-sajt
Profil na IMDb-ju

Psych je američka detektivska serija s elementima komedije. Autor joj je Steve Franks, a prikazivana je na USA Networku od 2007. do 2014. Glavni ulogu tumači James Roday kao Shawn Spencer, mladi konzultant Policijske Uprave Santa Barbare čije "pojačane opservacijske vještine" i impresivni detektivski instinkti dovode do toga da može uvjeriti ljude da on rješava slučajeve s vidovnjačkim sposobnostima.[1] Glavni glumac je također Dule Hill kao Shawnov najbolji prijatelj i partner Burton "Gus" Guster, kao i Corbin Bernsen kao Shawnov svadljivi otac, Henry.

Radnja[uredi | uredi izvor]

Većina epizoda počinje u obliku flashbacka. Oni pokazuju da Henry Spencer (Corbin Bernsen) želi da njegov sin krene njegovim stopama i postane policajac. U pripremi za to, Henry pomaže Shawnu brusiti svoje moći promatranja i dedukcije, često koristeći igre i izazove da ga testira. Svaki flashback također postavlja temu za epizodu, na temelju izazova koji otac postavi Shawnu.

Shawn (James Roday) izvorno postaje poznat kao vidovnjak nakon poziva i savjeta o desecima zločina objavljanih na vijestima, te tako pomogne policiji da zaključi slučajeve. Policija postane sumnjičava zbog njegovog znanja, jer su ubjeđeni da takvo znanje može doći samo iznutra, te ga oni odluče uhapsiti kao osumnjičenog. Da bi izbjegao zatvor, Shawn koristi svoje vještine da uvjeri policiju da je vidovit. Privremeni šef policije upozorava Shawna da ako su njegove sposobnosti lažne, da će biti uhapšen. Bez izbora, nego da nastavi glumu, Shawn otvara vidovnjačku detektivsku agenciju "Psych" i postaje policijski savjetnik. Glumeći da ima vidovnjačke moći, Shawn upada u komične situacije, pretvarajući prave tragove i dokaze u vizije i osjećaje. On uživa zadirkivati doživotnog prijatelja Gusa, prodavca lijekova, dok se voze okolo u plavom Toyota Yarisu, koju nazivaju "borovnica", i rješavaju zločine.

Glavni detektiv Carlton Lassiter (Timothy Omundson), odmilja nazvan "Lassie" od strane Shawna i Gusa, poštuje Shawnov način rješavanja zločina, ali ipak sumnja u njegove vidovnjačke sposobnosti i stalno je ogorčen njegovim budalaštinama. Nasuprot njega, mlađi detektiv Juliet "Jules" O'Hara (Maggie Lawson) i šef policije Vick (Kirsten Nelson) su daleko manje sumnjičavi - O'Hara je ubijeđena u Shawnove sposobnosti, dok Vick obično pokazuje Shawnu povjerenje u slučajevima. Henry i Shawn imaju težak odnos, ali unatoč tome, Henry pomaže Shawnu u raznim situacijama.

Likovi[uredi | uredi izvor]

Glavni likovi[uredi | uredi izvor]

Glumačka postava "Psych"-a
  • Shawn Spencer (James Roday) je slobodni savjetnik Policijske uprave Santa Barbare, pretvarajući se da je vidovnjak. Međutim, to su zapravo njegove iznimne opservacijske vještine i pamćenje koji mu omogućuju da dobije svoje "vizije". On odbija shvatiti bilo šta ozbiljno, iako je sazrio polako tokom sezona. On je imao romantičnu napetost s Juliet otkako su se sreli, što je dovelo do toga da postanu par u 5. sezoni.
  • Burton "Gus" Guster (Dule Hill) je Shawnov najbolji prijatelj od djetinjstva, kao i poslovni partner. On je također farmaceutski prodavač. Za razliku od Shawna, on uzima svoj posao vrlo ozbiljno i obično pokušava djelovati profesionalno, ali u kasnijim epizodama on učestvuje u šalama sa Shawnom. On je poznat po svojim brojnim pseudonimima (obično mu ih daje Shawn), kao što su "Magic Head", "Lavanda Gooms", "Ghee Buttersnaps" i "Control Alt Delete". Također je poznat po tome što ga privlače sve vrste žena, koji obično završavaju kao kriminalci.
  • Carlton "Lassie" Lassiter (Timothy Omundson) je glavni detektiv za Policijsku upravu Santa Barbare. On je skeptičan prema Shawnovim vidovnjačkim sposobnostima, a iznimno ga nervira Shawnova neozbiljnost i budalaštine. Međutim, on je jednom potajno priznao Shawnu dok je bio pijan da ga poštuje i zbog toga on povremeno dolazi do Psych-a za pomoć sa svojim težim slučajevima.
  • Juliet "Jules" O'Hara (Maggie Lawson) je mlađi detektiv Policijske uprave Santa Barbare, te je Lassiterov partner. Ona se pridružila SBPD nakon što Lassiterova stara partnerka premještena u sezoni 1, i izvorno je bila policajac u Miamiju. Tokom serije ona i Shawn imaju romantičnu napetost, a u sezoni 5 počinju izlaziti zajedno.
  • Karen Vick (Kirsten Nelson) je šef Policijske uprave Santa Barbare. Ona je stroga, ali poštena, i obično zaposli Shawna i Gusa na slučajevima. Ona poštuje Shawna, ali ga često provjerava ako pomiče granice zakona ili njenog strpljenja.
  • Henry Spencer (Corbin Bernsen) je Shawnov napeti i precizni otac i bivši policijski narednik. On je trenirao Shawna o tome kako postati detektiv, ide tako daleko ga podučava da zapamti izgled sobe sa svojim zatvorenim očima i varanja detektora laži. Shawn ga obično posjeti s pitanjima o raznim slučajevima, ali mu Henry pomaže. On je vraćen na posao kao šef policijskih savjetnika, na Shawnovo razočarenje. Na kraju sezone 6, Henry daje otkaz u SBPD, ali zatim biva upucan od strane starog kolege, kojeg je razotkrio u kriminalnim aktivnostima.

Sporedni likovi[uredi | uredi izvor]

  • Mladi Shawn (Sezone 1-5: Liam James; Sezone 5-: Skyler Gisondo) je mlađa verzija Shawna Spencera. On je prikazan na početku većine epizoda u flashbackovima kasnih 1980-ih i ranih 1990-ih, obično uči životnu lekciju od svog oca, koji mu pomaže kasnije u epizodi.
  • Mladi Gus (Carlos McCullers II) je mlađa verzija Burtona "Gusa" Gustera. On je prikazan na početku epizoda u flashbackovima s ​​Shawnom.
  • Buzz McNab (Sage Brocklebank) je naivan, ali simpatičan policajac koji često daje Shawnu i Gusu tragove. On uzima svaki slučaj koji mu daju Lassiter i Juliet s optimističnim stavom.
  • Madeleine Spencer (Cybill Shepherd) je policijski psiholog koja je Shawnova majka i Henryjeva bivša supruga. U epizodi "Duhovi" (3,01), ona govori Lassiteru da ona ima specifičnu tonsku memoriju, koja je slična Shawnovom fotografskom pamćenju.
  • Abigail Lytar (Rachael Leigh Cook) je Shawnova srednjoškolska simpatija, koju nije vidio u periodu kada je selio iz Santa Barbare, zbog razvoda svojih roditelja. Ipak, ona mu je bila djevojka većim dijelom sezone 4. Abigail odlazi u Ugandu, da bi se vratila u posljednjoj epizodi sezone 4 i bila oteta od Mr. Yina. Shawn je spašava ali ona mu govori kako ne bi trebali biti zajedno i njih dvoje dijele posljednji poljubac.
  • Gdin. Yang (Ally Sheedy) je serijski ubojica, koji se pojavljuje na kraju 3. sezone. Shawn je hvata i ona završava u ludnici. Ipak, u sezoni 5. kada se otkriva da je imala saučesnika, ona pomaže Shawnu i ubija Gdin. Yin-a, koji je zapravo bio njen otac. Otkriva se i dublja veza s njom, još iz Shawnovog djetinjstva.
  • Mary Lightly (Jimmi Simpson) je psiholog koji je bio stručnjak za Gdin. Yanga. On se pojavljuje na kraju 3. sezone, kao i u posljednjoj epizodi 4. sezone kada biva izboden na smrt od strane Gdin. Yin-a.
  • Woody Mrtvozornik (Kurt Fuller) je policijski mrtvozornik s kojim Shawn dijeli uzajamno poštovanje. Supruga ga vara sa više muškaraca, od kojih on neke odobrava. Također, navodno je izdata potjernica za njim na Filipinima.
  • Gdin. Yin (Christopher Turner, Peter Weller) bio je serijski ubojica koji je zapravo saučesnik u Yang ubojstvima. On je također otac Yang-a. On se prvi put pojavio u posljednjoj epizodi sezone 4, i sezone 5, kada ga ubija Yang, njegova ćerka.
  • Pierre Despereaux (Cary Elwes) je iznimno inteligentan kanadski kradljivac umjetnina. On se pojavljuje u 4. sezoni kada ga Shawn i Gus pokušavaju uhvatiti na svom putovanju u Kanadu. Međutim saznaje se da je on varao osiguravajuće kompanije. Pojavljuje se u sezonama 5 i 6, a s Shawnom dijeli uzajamno poštovanje.
  • Declan Rand (Nestor Carbonell) je bogati lažni kriminalni profajler koji je toliko dobar da predstavlja opasnost i po Shawna. Ima kratku vezu sa Juliet, što smeta Shawnu.
  • Marlowe Viccellio (Kristy Swanson) je žena koju Lassiter upoznaje u 6. sezoni i započinje romantičnu vezu. Ispostavlja se da je ona krala krv, da bi spasila brata, i završava u zatvoru. Unatoč svemu Lassiter i ona zadržavaju vezu.

Epizode[uredi | uredi izvor]

Sezona Vrijeme # Ep. Premijera Kraj TV Sezona Gledalaca
(u milionima)
Datum Premijera
Gledalaca
(u milionima)
Datum Kraj
Gledalaca
(u milionima)
1 Petak 22:00 (7. juli 2006. – 20. februar 2009.) 15
7. juli 2006.
/
2. mart 2007.
/ 2006-2007 /
2 16
13. juli 2007.
/
15. februar 2008.
/ 2007-2008 /
3 16
18. juli 2008.
/
20. februar 2009.
/ 2008-2009 /
4 petak 22:00 (7. august 2009. – 16. oktobar 2009.)
srijeda 22:00 (27. januar – 10. mart 2010.)
16
7. august 2009.
/
10. mart 2010.
2.95[2] 2009-2010 /
5 srijeda 22:00 (14. juli 2010. – 8. decembar 2010.)
srijeda 21:00 (15. decembar 2010.)
srijeda 22:00 (22. decembar 2010.)
16
14. juli 2010.
3.68[3]
22. decembar 2010. godine
2.90[4] 2010 4.57[5]
6 srijeda 22:00 (12. oktobar 2011. – ) 16
12. oktobar 2011.
3.00[6]
11. april 2012.
2.71[7] 2011-2012 /
7 16
27. februar 2013.
N/A
/
N/A 2013 /

Produkcija[uredi | uredi izvor]

Serija koristi mjesto White Rock, British Columbia, koje se nalazi u Kanadi za Santa Barbaru. Psych se također snima i u Vancouveru i raznim lokacijama u Kanadi. Santa Barbara je na planinskom obale bez zaljeva i ima samo nekoliko kilometara obale. Mnogi snimci iz helikoptera, kao i zgrada suda u Santa Barbari zapravo i jesu snimani u Santa Barbari.

Pjesma[uredi | uredi izvor]

Pjesmu za Psych "I know you know (Znam da znaš)" snimio je bend tvorca ove serije Steve Franksa - The Friendly Indians. Neke epizode iz sezona 3,4,5 i 6 koriste dužu, punu, verziju pjesme. U nekim uvodnim špicama pjesma je kompletno promijenjena.

Ananas[uredi | uredi izvor]

Ananas je tema ove serije još od prve epizode, a pojavljuje se u svakoj epizodi ove serije. Postoji poseban web-site za pronalaženje ananasa u svakoj epizodi.

DVD izdanja[uredi | uredi izvor]

Title Ep # Region 1 Region 2 Region 4
Prva sezona 15 26. juni 2007 24. april 2008. 30. april 2008.
Druga sezona 16 11. juli 2008. 7. juni 2010. 3. mart 2010.
Treća sezona 16 21. juli 2009. 21. februar 2011. 2. mart 2010.
Četvrta sezona 16 13. juli 2010. 18. juli 2011. 22. august 2012.
Peta sezona 16 31. maj 2012. 21. maj 2012. TBA
Šesta sezona 16 16. oktobar 2012. TBA TBA
Psych: The Psych-O-Ween Collection 4 September 11, 2012[8] TBA TBA

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Psych na IMDb-ju

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Season 1, episode 11: "My heightened observational skills are considered a gift by many many people, but I'm here to tell you, they can be a burden."
  2. ^ Seidman, Robert (11. 3. 2010). "Psych Ends Season An a So-So Note". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 25. 8. 2011. Pristupljeno 17. 11. 2011.
  3. ^ Gorman, Bill (15. 7. 2010). "Wednesday Cable: Hot In Cleveland Steady; Tosh.0, Top Chef, ESPY Awards, Psych Premiere Ratings & More". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 16. 4. 2012. Pristupljeno 15. 7. 2010.
  4. ^ Gorman, Bill (26. 12. 2010). "Wednesday Cable Ratings: Mythbusters, Top Chef, Psych, Meet the Browns, WWE Tribute To The Troops & More". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 16. 4. 2012. Pristupljeno 26. 12. 2010.
  5. ^ Seidman, Robert (11. 8. 2011). "Psych' Returns to USA with Its Sixth Season Premiere on October 12 at 10p". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 8. 2. 2012. Pristupljeno 5. 1. 2012.
  6. ^ Gorman, Bill (13. 10. 2011). "Wednesday Cable Ratings: 'South Park' Rises; 'American Horror Story' Falls; + Brewers/Cards NLCS, 'Psych' Premiere, 'Ghost Hunters' & More". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 16. 4. 2012. Pristupljeno 14. 10. 2011.
  7. ^ Bibel, Sara (12. 4. 2012). "Wednesday Cable Ratings: 'South Park' Wins Night, 'Psych', 'America's Best Dance Crew', 'House Hunters', 'Restaurant Stakeout', 'Duck Dynasty' & More". TV by the Numbers. Arhivirano s originala, 17. 6. 2012. Pristupljeno 13. 4. 2012.
  8. ^ Lambert, David (27. 6. 2012). "Psych - A Spook-Tackular DVD is Announced in the Form of 'The Psych-O-Ween Collection'". TVShowsOnDVD. Arhivirano s originala, 29. 6. 2012. Pristupljeno 27. 6. 2012.