James Roday

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
James Roday
James Roday
Rodno ime James David Rodriguez
Rođenje 4. 4. 1976.
San Antonio, Texas, SAD
Godine rada 1999.-danas
Važnije uloge Shawn Spencer (Psych)
Važniji filmovi i/ili serije The Dukes of Hazzard

James Roday (rođen 4. aprila, 1976.) je američki glumac, režiser i scenarist. Zvijezda je serije Psych, kao policijski savjetnik u Santa Barbari i lažni vidovnjak Shawn Spencer.

Lični život[uredi | uredi izvor]

Roday je rođen u San Antonio, Texas kao James David Rodriguez.[1] Pohađao je Taft High School u San Antoniju.[2] Otac mu je rodom iz Meksika, dok mu je majka irskog, engleskog i škotskog porijekla. Rodayov otac Jaime "Jim" Rodriguez je radio za Boardwalk Auto Grupu, a danas radi kao menadžer u Taco Cabani. [3].

Na Univerzitetu u New Yorku je studirao glumu i dobio diplomu iz umjetnosti.[4] U 22. godini odlučio se promjeniti ime u James Roday, obzirom da je već postojao "James Rodriguez" u američkoj udruzi glumaca.[2]

Roday je umjetnički direktor Red Dog Squadron-a, pozorišne kompanije iz Los Angelesa, koju je osnovao sa Brad Raiderom.[5][6] U vezi je sa kolegicom iz serije Psych, Maggie Lawson od 2006.[5][7][6]

Karijera[uredi | uredi izvor]

Roday je glumio u mnogim pozorišnim predstavama uključujući Tri sestre, Dvanaesta noć kao Sebastian, Dostojno vjenčanje, i Seksualna perverzija u Chicagu sa svojom pozorišnom kompanijom, Red Dog Squadron. Glumio je u filmu iz 2003. Rolling Kansas, i pojavio se u rimejku filma The Dukes Of Hazzard kao Billy Prickett i u filmu iz 2006. Beerfest. Iza scene, on i njegovi partneri Todd Harthan i James DeMonaco napisali su scenario za film Skinwalkers. Također, tim je radio na filmskoj adaptaciji video-igre Driver

Na TV-u, nastupao je u NBC-jevoj seriji Miss Match, kao i u First Years, kao "Edgar 'Egg' Ross". Premijera serije Psych doživjela je veliki uspjeh i bila je najgledanija premijera na američkoj kablovskoj mreži 2006. godine.[8]

BuddyTV ga je rangirao na 89. mjesto "Najseksi glumaca s TV-a 2011.".[9]

Nagradne i nominacije[uredi | uredi izvor]

2006. godine nominiran je za najboljeg glumca u seriji, komediji ili mjuziklu za Psych na Satellite Awards. Rangiran je kao 62. na listi najljepših ljudi koju je objavio People magazin 2007. godine. 2008. je nominiran za najboljeg glumca u TV-komediji, također za Psych, na ALMA Awards].[7]

Uloga Shawna Spencera mu je donijela i nominaciju za najboljeg glumca u komediji na EWwy Award 2009. godine.

I 2009. godine je dobio nominaciju na ALMA nagradama, kao i 2011. za omiljeng glavnog glumca. Također, ima i nominaciju za nagradu za pisanje scenarija, koju dodjeljuje Image Awards, u epizodi Psych-a "High Top Fade Out",. Roday je osvojio nagradu za najboljeg glumca u seriji na Timmy nagradama 2012. godine, nakon što ga je godinu ranije pobjedio Hugh Laurie. 2012. je dobio nagradu za najboljeg glumca u TV-serijama na Imagen Awards.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

Godina Naslov Uloga Zabilješke
1999 Coming Soon Chad
Ryan Caulfield: Year One Vic
2000 Believe Bruce Arm/Agent Johnny
Get Real Trent Sykes
2001 Thank Heaven Receptionist
First Years Edgar 'Egg' Ross
2002 Repli-Kate Max
Providence Alexander Conrad
Showtime 'Maxis' kamerman
2003 Rolling Kansas Dick Murphy
Miss Match Nick Paine Član postave
2005 Don't Come Knocking Mickey, ko-režiser
The Dukes of Hazzard Billy Prickett
2006 Beerfest Njemački glasnik
Skinwalkers Pisac
2006-danas Psych Shawn Spencer Producent 2009–danas
2008 Fear Itself Carlos
2009 Gamer Voditelj vijesti
2011 WWE Tough Enough
2011 Love Bites Jeff
2012 WWE Raw Najavljivač borbe


Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lee Hernandez (12 October 2011). "EXCLUSIVE: ‘Psych' Star James Roday Explains Why He Changed His Latino Last Name for Hollywood". Latina. Pristupljeno 15 May 2012. 
  2. ^ a b Martinez, Kiko. "Psych out". Hispanic Magazine. Arhivirano s originala, 10 Februar 2009. Pristupljeno February 17, 2011.  Nepoznat parametar |url-status= ignorisan (pomoć); Provjerite vrijednost datuma kod: |archivedate= (pomoć)
  3. ^ http://www.latina.com/entertainment/tv/exclusive-psych-star-james-roday-explains-why-he-changed-his-latino-last-name-holly
  4. ^ Roberts, Robin (August 9, 2007). "Psych's Two Sleuths Reveal Their Poker Faces". TV Guide.
  5. ^ a b Tarnoff, Brooke (February 9, 2010). "'Psych' Star James Roday Is a Big, Fat Liar". PopEater. Pristupljeno December 30, 2010. 
  6. ^ a b Lufkin, Bryan (July 7, 2010). "James Roday, Steve Franks Promise "Twin Peaks" Episode of Psych". Starpulse.com. Pristupljeno December 30, 2010. 
  7. ^ a b Dare, Johnny (June 25, 2009). "Interview: James Roday". freejohnnydare.com. Pristupljeno December 30, 2010. 
  8. ^ Reuters (July 11, 2006). "Psych premiere sets basic cable mark". TV.com. 
  9. ^ "TV's 100 Sexiest Men of 2011". BuddyTV. Pristupljeno March 9, 2012. 

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]