Ranefer

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ranefer (ili Ranofer) bio je princ starog Egipta tokom Četvrte dinastije (Staro kraljevstvo).[1] Njegovo ime znači "Ra je lijep".

Ranefer – koji je imao titulu "kraljev sin"[2] – bio je sin faraona Snofrua, prvog vladara Četvrte dinastije.[3] Raneferova majka, čije ime je nepoznato, bila je Snofruova supruga ili konkubina, dok su Raneferova starija braća bila Nefermaat I i Rahotep.[4][5] Oni su svi umrli prije Snofrua te je zato tron naslijedio njihov mlađi polubrat, Keops,[6] koji je pokopan u Velikoj piramidi u Gizi.

Budući da je Ranefer radio za svog oca kao nadglednik,[7] imao je i titulu "nadglednik Djed-Snofrua" te je pokopan u mastabi u Meidumu.[8] Njegovo tijelo je dosta dobro očuvano jer je proces mumifikacije bio iznimno dobro obavljen te je gledalo prema istoku. Njegova kosa je obojana u crno, obrve i oči u zeleno,[9] dok su usta crvena. Mozak nije izvađen iz lobanje te su genitalije pažljivo "zbrinute".

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Aidan Dodson i Dyan Hilton, The Complete Royal Families of Ancient Egypt: A Genealogical Sourcebook of the Pharaohs. 2004. Thames & Hudson.
  2. ^ Bart, Anneke, Seneferu
  3. ^ Hill, Jenny. "Children and grandchildren of Sneferu".
  4. ^ The California Institute for Ancient Studies. "The Kings of the 4th Dynasty".
  5. ^ Old Kingdom Monuments Organized by Ruler
  6. ^ Snofru, Ranefer's father Archived 2010-04-25 na Wayback Machine
  7. ^ Justine Victoria Way, From Privilege to Poverty: The Life-cycle of Pyramid Settlements During the Old Kingdom
  8. ^ Marsh, Cynthia. "Egyptian Pharaoh Sneferu and His Overachieving Children".
  9. ^ Petrie, William Matthew Flinders. "Medum".