Razgovor:Adem

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Obzirom da je "Adem" arapski naziv za poslanika Adema a i u samom članku se koriste islamski stavovi o Ademu, mislim da je neprimjereno da se u članku nalazi slika gdje se pokazuje lik Boga kao čovjeka. To kao što je opće poznato po islamu je strogo zabranjeno. Da se slika nalazi na članku "Adam" to bi bila druga priča. Predlažem da se slika izbriše.

  Ukucaj u pretragu Adam. Slika se ne brise iz dva razloga: kao prvo, nalazi se u dijelu koji opisuje hriscansku verziju, a kao drugo Wikipedija je enciklopedija i ne podlijeze teoloskim moralnim ideologijama. --Amir pitaj 08:38, 3 maj 2009 (CEST)

  Ako se članak pogleda bolje članak obiluje islamskim stavovima koji su očigledno u većini, to bi moglo biti uvredljivo i za nemuslimane na bosanskoj vikipediji jer u Bosni kao što znamo ne žive samo muslimani. Mislim da je preusmjeravanje sa Adam na Adem pogresno i predlažem dva različita članka, jer se radi o dva potpuno različita pimanja iste osobe (kao naprimjer sa Isus i Isa). Druga stvar, zaista mi je čudno to što Vi kao administrator kažete da wikipedia ne podliježe moralnim stavovima?? Jel to znači da moralni ili teološko nisu činjenični? dakle stojim iza stava da je pokazivanje Boga u ljudskom liku na članku koji je očigledno većinom islamski-uvredljivo (nemam ništa protiv umjetnosti niti Mikelanđela, naprotiv), i predlažem dva članka Adem i Adam. --Bosniarasta 17:27, 3 maj 2009 (CEST)

  Wikipedija nije ni regionalna, ni vjerska enciklopedija. Ovo je wikipedia na bosanskom jeziku i uopšte nije bitno da li je uređuje musliman ili nemusliman, nego je samo bitno da se koristi bosanskim jezikom i pravopisom i poštuje pravila wikipedije. A što se tiče konkretnog članka na svim wikipedijama tema ovog članka je Adem (Adam) u različitim religijama. A ako želiš možeš napisati članak kao na engleskoj wikipediji, posebno o Ademu u islamu (en:Islamic view of Adam). --Smooth O 17:41, 3 maj 2009 (CEST)

  Apsolutno se slažem s time, to sam i mislio prije kada sam napisao da članak obiluje islamskim stavovima. Apsolutno je nebitno kakvi su stavovi onoga ko piše članak, priključio sam se projektu wikipedije upravo radi toga što se bavi činjenicama a ostavlja emocije po strani... Međutim, ako sada ja na članku o Isusu postavim sliku nekog srednjovjekovnog islamskog slikara koji negira da je Isus sin Božiji, to ipak dovodi do konflikta u samom članku. Koji je oficijelni stav Wikipedije u takvim stvarima?--Bosniarasta 17:58, 3 maj 2009 (CEST)

  To bi samo onda bio jedan od stavova o Isusu. Ne bi dovelo ni do kakvog konflikta, nego su to sve informacije o Isusu (naravno potkrijepljene validnim referencama). Pogledaj samo članak o Isusu na engleskoj wikipediji (en:Jesus) gdje su opisani stavovi drugih religija prema Isusu koji naravno mogu biti različiti, pozitivni, negativni... Tako je i sa drugim člancima. --Smooth O 18:06, 3 maj 2009 (CEST)