Razgovor:Autizam

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Autizam. Nasljedna ili nevidljiva razvojna anomalija nastala tijekom trudnoce.[uredi izvor]

Svi autori se slazu u jednome kada pisu o Autizmu. Uzrok je nepoznat. Ipak najvise ima onih koji tvrde da je to nasljedna anomalija. Racunalo se da je na svakih 10.000 rodjene djece jedan Autista. Danas je ta brojka drukcija. Na svakih 1500 rodjene djece jedan je Autista. Nevjerojatno je da se broj nasljednih Autista povecao. To jednostvano nije moguce. Istina je da nasljedni faktor, kao i u drugih bolesti igra odredjenu ulogu. Roditelji ne moraju biti Autisti. Braca i sestre takodjer ne pokazuju simptome iste bolesti. Ulazu se ogromna sredstva za olaksavanje simptoma bolesti iza porodjaja ali pravog izljecenja nema. Jednom Autista ostaje vjecito Autista.

Kao ginekolog naizgled nemam puno veze sa Autizmom. Ali ipak imam jer smatram i znam da je u velikom broju slucajeva buduci autizam nevidljiva razvojna anomalija koja moze nastati tijekom trudnoce. Iza porodjaja majka primjecuje netipicne promjene kod svog djeteta i tada lijecnik dijagnosticira bolest. Mi ginekolozi moramo pazljivo dijagnosticirati nasljedne anomalije vec u ranoj trudnoci. Ako je sve uredu ultrazvukom, u daljem tijeku trudnoce pratimo pojavu eventualnih fizickih razvojnih anomalija. Medjutim nazalost, a na to se ne obraca dovoljno paznje postoje i nevidljive razvojne anomalije na CNS-centralnom nervnom sistemu. Zapravo nitko pa ni ginekolog ih ne moze otkriti Te nevidljive razvojne anomalije mogu nastati zbog pusenja, bolesti koje mogu pratiti trudnocu,povisenog secera- gestacijski dijabetes. Sve se te usputne pojave i bolesti pravovremenim otkrivanjem na temelju anamneze i simptoma mogu na vrijeme otkriti,lijeciti i drzati pod kontrolom. Normalna trudnoca medjutim moze snazno da utjece na razvoj nevidljivih razvojnih anomalija u CNS u najvaznijem periodu razvoja mozdanih stanica. Nitko dosada nije obratio paznju da strepnje, patnje i konstantna zabrinutost trudnica svih 280 dana trudnoce moze prestavljati jedan od najacih stresova koji uopce postoje u zivotu zene. Odgovornost za ishod trudnoce. To samo trudnica zna. Svakodnevno pitanje postavljeno sebi, sto je sa mojom bebom, i danju i nocu moze da se definira kao najgora nocna mora trudnica. Nemaju mira i sva ta napetost neposredno iza porodjaja sazeta je samo u jedno pitanje, lijecniku i primalji. Ima li moja beba sve. Jeli zdravo.Ne koji je spol.Koliko je jak osjecaj osobne odgovornosti za razvoj djeteta u trbuhu.

Sto stres moze i kod normalne trudnoce prouzrociti. Stalna napetost izaziva poremecaj protoka krvi izmedju buduce majke i bebe. Taj se poremecaj ogleda u poremecenoj opskrbi mozga kisikom te zaostajenjem stetnih kemijskih supstanci koje stete i odraslom mozgu a kamoli stanicama mozga bebe u razvoju. Ovisno koji je dio mozdanih stanica najosetljiviji ostecenja ce se manifestirati tek iza porodjaja kao razne forme Autizama, poremecaja koncentracije, Epilepsije i dr. Navedeno se moze prevenirati tijekom trudnoce. Najvazniji osjecaji koji su potrebni trudnici su osjecaj srece, sigurnosti i samopouzdanja. Korektno izvedeni rutinski ginekoloski pregledi su potrebni ali ocito nisu dovoljni. Poslije njih trudnica izlazi sretna iz ordinacije ali se pita sto je sa mojom bebom izmedju dva ginekoloska pregleda. Kako popuniti tu prazninu-GAP izmedju pregleda od 4,3,2 tjednih i sedmodnevnih pregleda. Puno trudnoca se zavrsava nesretno bas u zadnjem tjednu trudnoce.

Osjecaj srece i sigurnosti su najvazniji preduvjeti dobre prevencije u razvoju nevidljivh anomalija na CNS i mozdanih stanica bebe tijekom trudnoce. Ni najbolji ginekolog ne moze provoditi 24 sata s trudnicom. Niti je to potrebno. Niti je to moguce. Postoji drugi efikasniji nacin pomocu kojega trudnica moze naruciti osjecaj srece, neprekinutog ushicenja i sigurnosti po sopstvenoj zelji. To u obicnom zivotu bas ne mozemo lako naruciti.Kada smo sretni mogli bi letjeti. Kada smo tuzni ili u depresiji, teski smo kao olovo. Trudnice vise ne moraju strepiti. Ginekolozi takodjer mogu i moraju imati veoma vrijednog "asistenta" tijekom trudnoce. Radi reduciranja duljine clanka, dalje objasnjenja i upute mogu se naci na www.mastel.hr Za mene kao covjeka i ginekologa i sto je najvaznije za sve trudnice iskustva su fantasticna, potrebna i veoma pozitivna. Rodjen je zajednicki projekt, trudnica i ginekologa. Zenama je priroda dala genijalnost, superiornost i ljupkost u stvaranju i odrzavanju zivota. Njihove trudnoce, nasa buduca djeca, zasluzuju nasu najvecu brigu i paznju. Jednostavna rjesenja su najbolja. Prim.dr.Stefan Engelbrecht specijalist ginekologije i porodnistva