Razgovor:Crnogorska pravoslavna crkva

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

ali i u nekim zemljama regije (Hrvatska, Vojvodina)

vojvodina, koliko je poznato, nije zemlja regije, a jos manje je zemlja. to je pokrajina u sastavu republike srbije.

Clanak[uredi izvor]

Vratio sam sve izmjene nazad. Stefane, osobna misljena i nagadjanja tipa Franjo Tudjman je odobrio crnogorsku crkvu nemaju mjesto na clancima na wikipediji. --EmirA 18:40, 22 april 2007 (CEST)[odgovori]

Pa gdje su to moja osobna misljenja?
Poznato je da je Franjo Tudjman htio napraviti Hrvatsku pravoslavnu crkvu 1993. (kao sto je javno izjavio u Splitu), a posle je podrzao Crnogorsku pravoslavnu crkvu (zvanicno) kada je '93. formirana od strane liberala i demokrata koji su se protivilu autokratizmu i nedemokratskom rezimu (da ne pominjem ultranacionalizam i sovinizam) Demokratske Partije Socijalista i Slobodana Milosevica.
Vraticu izmjene, ali cu izbaciti Franju ako je to problem... --Stefan Sokolovic 23:03, 22 april 2007 (CEST)[odgovori]
Clanak je zakljucan dok se ne rijesi problem. Idemo redom
Prvo "poznato je", "kao sto svako zna", "zna se" nemaju mjesta na wikipedije. Ovo je ozbiljna enciklopedija svi navodi i tvrdnje treba da imaju ozbiljne reference i izvore. Povezivanje Franje Tudjmana sa CPC ima samo jedan cilj - i to politicke prirode.
Drugo citav tekst je napisan na taj nacin da se krsi neutralnost. Naprimjer
  • "Govor mržnje se čuo iz rulje" (rulja, mrznja)
  • "Dedeić je najavio da će nastaviti pokušaje da otme imovinu srpske crkve i da ne odustaje." (Koriscenje svetovnog imena, otme, ne odustaje)
Trece ja sam prenio sa hr wiki organizaciju CPC. Zbog cega brises tu informaciju?
Cetvrto tvoj clanak krsi autorska prava. Djelimicno je prekopiran iz Nezavisnih Novina i sadrzi potpuno iste formulacije, vidjenja i komentare novinara doticnog clanka.
Peto kakve veze ima sa CPC to sta je neko skandirao iz okupljenje skupine? Koliko releventnost ima to za clanak o CPC? Citav komentar je dodat samo radi predstavljana CPC kao grupe huligana.
Pozdravi --EmirA 13:13, 23 april 2007 (CEST)[odgovori]
Neutralno treba izbrisati, a ne brisati.
Uostalom CPC je manjinska organizacija koja uziva podrsku stotina (a NE hiljada) ljudi.
Uglavnom je posmatrana kao ekstremisticka grupa u Crnoj Gori (slicna vehabijama u Sandzaku).
Vlasti cak otvoreno razmisljaju hoce li trebati da se CPC svrsta pod "teroristicke organizacije" u bliskoj buducnosti.
"Govor mrznje i agresije" nije dolazio (samo) od nekih huligana iz grupe, vec od samog Mitropolita Mihaila. --Stefan Sokolovic 20:13, 30 april 2007 (CEST)[odgovori]

Aneksacija Crne Gore ma hajte molim vas, zar je to bilo aneksiranje??? Pa nije Srbija Austrougarska pa da aneksira... ccc

Clanak uopste nema objektivno glediste

Prebačeno sa "Crnogorska crkva"[uredi izvor]

'”Crnogorska crkva” ili Crnogorska pravoslavna crkva sa sjedištem u prijestonici Cetinje obnovljena oktobra 1993. godine, nakon što je stvarno 1918. a službeno 1920. bila ukinuta kao dotad kanonska ( vidi autokefalnost ) , samostalna pravoslavna crkva. Tada nezavisna država Kraljevina Crna Gora je, pod bajonetima srpske vojske i četničkih skupina koje je predvodio Kosta Pećanac, nakon što je održana nelegalna Podgorička skupština anektirana unutar nove državne tvorevine Kraljevina SHS a Crnogorska pravoslavna crkva je prestala postojati i svedena je na eparhiju-biskupiju koju kontrolira Srpska pravoslavna crkva sa sjedištem u Beogradu.

Svaki pravoslavni narod, ukoliko kao dominantan na jednom teritoriju ima državnu nezavisnost, po pravilu ima pravo oformiti svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu. Sada postoje Ruska, Rumunjska, Grčka, Bugarska, Ukrajinska, Srpska itd. autokefalna crkva. Autokefalne crkve su i ranokrišćanske crkve, poput Jeruzalemske i Anttiohijske crkve, a tu je i Carigradski patrijarhat.

Na čelu neke autokefalne pravoslavne crkve je obično patrijarh, a ponegdje arhiepiskop i/ili mitropolit. U Crnoj Gori postoji nekoliko vjekova tradicija da je na čelu crkve autokefalni mitropolit.

Crnogorska pravoslavna crkva je faktički bila autokefalna od ukidanja Pećke patrijaršije 1766. Praktično ni dotad, ali od toga vremena posebno, niko nije imao kanonske juruisdikcije da se mješa u crkveni život pravoslavnih Crnogoraca a svoga duhovnog poglavara Crnogorci su sami birali što je glavni znak raspoznavanja neke autokefalne crkve.

Crnogorski crkveni poglavari ujedno su bili i političke vođe tadašnje nezavisne crnogorske države iz dinastije Petrovića, poput mitropolita Petra I. te mitropolit Petar II. Petrović Njegoš.

Carigradski patrijarhat, kao majka pravoslavne vaseljene, je i izričito, oficijelno, sa stanovišta kanona, priznao autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. U zvaničnom dokumentu - Katalog autokefalnih pravoslavnih crkava Sintagma koji je, po odobrenju Carigradske patrijaršije, objavljen u Atini 1855. godine pod rednim brojem 9. navodi se Crnogorska pravoslavna crkva kao autokefalna.

Od 1904. Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoj Sveti Sinod.

Crnogorska pravoslavna crkva imala je svoje legislativne akte. U tom pogledu od fundamentalne važnosti je pomenuti: Ustav Svetog Sinoda u Knjaževini Crnoj Gori (1903.); Ustav pravoslavnih konsistorija u Knjaževini Crnoj Gori (1904.); Zakon o parohijskom svještenstvu (1909.). Status Crnogorske pravoslavne crkve regulisan je i Ustavom za Knjaževinu Crnu Goru donešenim na Nikoljdan 1905. godine.

U državnom Ustavu za Knjaževinu Crnu Goru 1905. godine bilo je normirano u članu 40. sljedeće: "Državna vjera je u Crnoj Gori istočno pravoslavna. Crnogorska je crkva autokefalna. Ona ne zavisi ni od koje strane Crkve, ali održava jedinstvo u dogmama s istočno pravoslavnom Vaseljenskom crkvom. Sve ostale priznate vjeroispovijesti slobodne su u Crnoj Gori".

Prvi poglavar obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve bio je vikarni episkop Antonije Abramović. Nakon njegove smrti 1996. za novog poglavara na Badnji dan 1997. pravoslavni Crnogorci su izabrali Miraša Dedeića koji je po hirotoniji za episkopa dobio crkveno ime mitropolit Mihailo.

U Sabornom hramu Svete Paraskeve u Sofiji, Mihailo je 1998. kanonski rukopoložen za episkopa Crnogorske pravoslavne crkve. Hirotoniju je izvršio patrijarh Bugarske pravoslavne crkve patrijarh Pimen. Rukopolaganju Mihaila za episkopa obnovljene Crnogorske pravoslavne crkve sasluživali su Inokentije, mitropolit sofijski, Genadij, mitropolit dorostolski i još pet episkopa i četiri svještenika. Ta hirotonija imala je podršku i blagoslov Ukrajinske pravoslavne crkve.

Poglavar Crnogorske pravoslavne crkve ima titulu: Arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorski.

Obnavljanje Crnogorske pravoslavne crkve početkom 1990-ih bio je važan temelj nacionalne samospoznaje Crnogoraca i stremljenja ka obnovi državne nezavisnosti do čega je i došlo u svibnju 2006. godine.

Konkurentska Srpska pravoslavna crkva, čije je sjedište u Patrijaršiji u Beogradu i koja preko Mitropolije crnogorsko-primorske djeluje u Crnoj Gori, iz političkih razloga se žestoko protivi obnovi Crnogorske pravoslavne crkve na identičan način na koji je zvanični Beograd pokušavao od 1918. i ranije realizirati svoje velikosrpske ciljeve potpune asimilacije Crnogoraca i pretvaranje Crne Gore u srpsku provinciju.

Srpska pravoslavna crkva negira nacionalnu i kulturnu posebnost pravoslavnih Crnogoraca.

Dobroi bi bilo da se tačno navede u čemu je problem u "aneksaciji" ili u nešemo drugom. Postojeći b-h članak o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi modifikovan je sa srpske Wikipedie i natrunjen je tamo poznatim političkim glupostima i intrigama. --Markus cg 13:53, 18 juni 2008 (CEST)[odgovori]


Politicki razlozi

Interesantno je da je napisano da je SPC u sukobu sa CPC iz politickih razloga, ali je propusteno da se napise da je CPC osnovana takodje iz politickih razloga!!!

Naravno treba pomenuti da je spor izmedju SPC i CPC nastao iz sasvim drugih razloga, naime CPC je nepriznata crkva prema kanonima - crkvenim pravilima.

To cu uskoro da izmenim a sada idem da slusam Mika Dzegera makar vam svima bilo krivo zbog toga - hehe

Novi sajt CPC[uredi izvor]

Molim Vas da neko unese i nove podatke na stranici tj. novu zvanicnu adresu sajta CPC:

http://www.cpc.org.me/

Hvala!

Yes check.svg Urađeno--CER@ (ask) 15:48, 6 juli 2010 (CEST)[odgovori]