Razgovor:Gračanica (Živinice)

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Posebana zanimljivost je treća džamija koju grade takozvane Vehabije. LOL :-)))) --Squirrel 21:20, 29 novembar 2009 (CET)[odgovori]

Prebačeno sa drugog članka[uredi izvor]

Selo Gračanica (Živinice, Bosna i Hercegovina) je selo koje se nalazi u jugo-istočnom djelu Općine Živinice. Terotorijalno pripada Općinama Živinice i jednim djelom (uglavnom planinskim) i Općini Šekovići.

Stanovništvo

1991

Pretpostavlja se da je rata u Selu Gračanica živjelo oko 7.000 ljudi, od čega je bilo:

• 6900 Bošnjaka • 100 Srba

2000

Poslije rata broj stanovnika u Selu Gračanica se znatno smanjio. Danas ovdje živi oko 5.000 ljudi, od čega je najveći dio njih 90 % se iselio u druge države širom svijeta.

• 5000 Bošnjaka Muslimana (100 %)

Sport

U Selu Gračanica su u pogonu tri sporstka kluba, koji su nastali uglavnom u 2008 i 2009 godini

• Škola fudbala i FK Rijeka • Odbojkaški klub Rijeka • MNK Sloga Gračanica

Geografija

Selo Gračanica je jedno od najvećih sela na Općini Živinice. Njegova površina nikad nije tačno određenja ali rasprostire se na površini koja je veća od površine grada Živinice. Selo Gračanica graniči sa selom Tupkovići na istoku, selo Zelenika na zapadu, selo Džebari na jugo-zapadu, selo Kaštjelj na jugu, selima Vukovije Gornje, Vukovije Donje i Dubrave na sjeveru.

Spomenici

U Selu Gračanica se nalaze dva spomen-obilježja. Riječ je o velikom spomeniku vojnim i civilnim žrtvama rata u BiH i o spomeniku koji je sagrađen 1991 godine, kao znak sjećanja na poginule pripadnike JNA na ovom području u Drugom svjetskom ratu.

Obrazovanje

S. Gračanica je najveće obrazovno selo na Općini Živinice. U samom selu se nalaze dvije osnovne škole, i tri islamske škole (medrese).

OŠ Gračanica, ukupno broji 4 osnovne škole od 1 do 4 razreda i od 5 do 8 razreda.