Razgovor:Jure Francetić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Molim da se članak ne izbriše! --Wustefuchs 19:07, 11 maj 2009 (CEST)

  • Kako vidim iz članka (koji nije potkrijepljen niti jednim izvorom) ovo je bio jedan pravedni i pošten čovjek :) Ma dajte ljudi, ili da se članak preuredi po propisima (i da se navede kako je bilo) ili da se briše. Ado 19:26, 11 maj 2009 (CEST)
  • Kakva je to literatura Tko je ko u NDH? . Ko je autor, izdavac, i sl. Toni 19:28, 11 maj 2009 (CEST)
  • Clanak se sigurno nece obrisati, jer i o vecim zlocincima i pripadnicima nacistickih i fasistickih organizacija imaju clanci, ali clanak nesmije biti politicki pamflet jedne profasisticke organizacije, niti hvalospjev pripadniku Crne legije.Toni 19:33, 11 maj 2009 (CEST)
  • Poštovani gosp. Ado, izvora o zločinima apsolutno nema... a članci bi trebali, mada ne moraju, biti podržani izvorima. --Wustefuchs 19:45, 19 maj 2009 (CEST)

Netačan podatak[uredi izvor]

Podatak o 3000 Jevreja u dijelu ...Oko 3.000 jevrejskih žena i djece će biti internirano u logor Kruščicu, koji će kasnije biti prebačeni u logore Jasenovac i Stara Gradiška, nije tačan. Logor u Kruščici, nije bio tolikog kapaciteta, da bi u njemu bilo smješteno 3000 logoraša.--Toni 07:26, 27 januar 2012 (CET)

  • Taj podatak je dao Aleksandar Arnon na sudjenju Eichmann-u u Tel Aviv-u 1961. godine. Ta je refereca on-line i moze to svako provjeriti: (and lastly Kruschnitze in Bosnia, where about 3,000 women and children were arrested, who were afterwards deported to Jasenovac and Stara Gradiska.). Nisam siguran da je tvoja referenca jaca od ove koju sam ja dao, ali neka ti bude. Na kraju, sta je razlog za uklanjanje ovoga teksta?

Deklarirani cilj Crne legije je bio odbrana granice Neza:4visne države Hrvatske sa Srbijom, granice koja je u ratno doba bila na rijeci Drini. Način 'obrane' teritorijalne cjelovitosti NDH se je sastojao u masovnom pokolju i deportaciji Srba u Bosni i Hercegovini. Propagandisti Legije su prikazivali ovu 'obranu' kao zakoniti čin hrvatske države i zaštitu njenih granica, te zaštitu "nevinih hrvatskih i muslimanskih seljaka od pljačke kukavičkih i rasno degenerisanih srbskih i komunističkih bandita čiji je cilj bio uništiti hrvatsku državu".[1]

  1. ^ Rebecca Haynes, Martyn Rady: In the Shadow of Hitler: Personalities of the Right in Central and Eastern Europe, I.B. Tauris London, New York 2011, str. 193

--71.178.106.120 15:12, 28 januar 2012 (CET)

Taj dio govori o Crnoj legiji, a ne o Francetiću. Prebacite ga na članak o Crnoj legiji. --Toni 15:36, 28 januar 2012 (CET)
  • Sto god govori o Crnoj legiji, govori i o Franceticu direktno. A cemu ovo: po činu pukovnik, a posmrtno je promaknut u čin krilnika? Otkad je krilnik u bosanskom jeziku i sto znaci?

Kako je to on odgovoran za progon a ne za pokolj Srba i Jevreja u Bosni?

Zasto si uklonio cinjenicu: ratni zlocinac?

Zasto si uklonio cijelu recenicu zajedno sa referencom:

Isto tako su u januaru 2005. nepoznata lica podigla spomenik Francetiću i Budaku - kako bi ispoljili svoj bijes protiv Sanadera za koga kažu da je izdao ustaše pristajući na saradnju sa sudom u Hagu.

--71.178.106.120 03:13, 29 januar 2012 (CET)

Francetić, nažalost, nije bio ni od jednog suda osuđen za ratne zločine, koje je počinio svojim djelovanjem u ustaškom pokretu. Tako da pravno nije ratni zločinac. Drugo: organizacije ratnih veterana u Hrvatskoj, nisu ustaške organizacije (kako ih npr. navode neki mediji, po logici svi su Hrvati ustaše i sl.). Članak je uostalom prepisan sa srbijanske wikipedije. Čin odnosno riječ, krilnik, nema prevoda u bosanskom jeziku. Kako je čin veći od pukovnika, a manji od generala, vjerojatno ne postoji prevod ni u drugim jezicima. Zato treba i da ostane, kao što se koriste i druge riječi, koje nemaju odgovarajući pandan u bosanskom jeziku. Kako je Ustaški pokret nestao poslije Drugog svjetskog rata, svako navođenje u kontekstu sa modernom političkom situacijom u Hrvatskoj je nonsens i politiziranje, tako i veza nepoznatih lica sa ustašstvom i Sanaderom. Dalje, imena se u bosanskom pišu izvorno, a ne fonetski. Moja preporuka je, radite na wiki, ali pokušajte pisati enciklopedijski i nepristrasno. --Toni 11:05, 29 januar 2012 (CET)
1. Čin krilnik bi se u neku ruku mogao prevesti kao brigadir, koji je u Hrvatskoj vojsci između pukovnika i brigadnog generala.
2. Sanader izdao ustaše? Koje to ustaše?
3. Onaj citat o Francetiću kao vojno neobrazovanom je debelo skraćen, te zapravo glasi kako nije imao neko veliko vojničko obrazovanje, ali je bio dobar u gerilskom ratovanju. Novinari, kao i uvijek, objavljuju samo ono što njima paše.
4. Baš me zanima kako je to Francetić mogao progoniti Židove kada je gotovo neprestano bio na bojištu, vodeći svoju jedinicu u najžešće borbe protiv Dangićevih četnika koji su poklali muslimansko stanovništvo istočne Bosne? Imate ovdje o vojnim operacijama i sastavu njegove jedinice, za one koji žele čitati nešto drugo osim ex-yu propagande.--Starčevićanac 11:06, 31 januar 2012 (CET)
Članak dorađujem, jer je bio prepisan sa sr.wiki. U knjizi iz koje sam uzeo neke reference, više se govori o progonu komunista u Sarajevu, pa time i Židova-komunista. Kad nađem osnovanu referencu, onda ću je staviti. Možda o Francetićevom obrazovanju treba napisati da je bio narednik u Vojsci Jugoslavije, pa je to dovoljno za njegovu vojnu izobrazbu. Inače onaj citat iz Nacionala je za mene neprovjeren, jer je vjerojatno prerađen iz Kvaternikovih memoara. O komentaru broj 2, ne vrijedi govoriti, jer je tematski otprilike jednak onome Hrvati=Ustaše; pa je komentar nepotreban. Hvala na linku, iskoristit ću ga u doradi članka. Vaša suradnja na članku je poželjna, kao uostalom i svih drugih korisnika. --Toni 11:39, 31 januar 2012 (CET)
Konačno sam pronašao čitav Kvaternikov citat o Francetiću, glasi ovako:"Bio je veliki rodoljub, osobno neobično hrabar i pošten. Znao je postupati sa svojim podređenima, koji su u njemu gledali nepobjedivog vođu. Nije bio vojnički genij, niti je imao, a ni mogao imati solidnog vojničkog znanja, ali je bio idealan za vojevanje po bosanskim planinama, napose kad mu je uz bok stajao sin naše kršne Hercegovine, rođeni gerilac Rafael Boban."--Starčevićanac (razgovor) 18:55, 12 juli 2012 (CEST)