Razgovor:Ljeskov Dub

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ljeskov Dub-Istorija[uredi izvor]

Nije istina da su stanovnici Ljeskovog Duba krili partizane,nego je odmazda došla pošto su mještani sela Ljeskov Dub poubijali putnike Bošnjake muslimane iz autobusa na relaciji Gacko-Mostar.Ubijeno je i troje maloljetne djece Smaje Dilića,imućnog Gačanina.On odlazi u njemačku komandu u Gacku,zlatom potkupljuje njemačkog komandanta koji onda vrši odmazdu.

Ovo je istina,a sami znate da Srbi uvijek glume nevinašca.

Sa članka[uredi izvor]

Historija sela je dosta nepoznata sve do vremena nakon konačnog pada bosanske države pod otomanske Turke 1463.

Zna se da je srednjem vijeku u Ljeskovom Dubu je bila pravoslavna crkva, manastir sa pripratom i staro groblje. Još uvijek ima ostataka od i pra-starih stećaka.

I dan danas se vide omeđine starog manastira i manastirskih priprata. Turci (Turci) su poslije pada Hercegovine do temelja razrušili manastir, a od manastirskog kamena napravili su han (zatvor), od klesanog kamena hapsanu i barutanu uz samu česmu pored vode zvane Kuletina ili Kula. Preko Ljeskovog Duba prolazio je vazan turski karavanski put – džada od Dubrovnika-Ključa-Gacka prema Zalomu-Nevesinju-Mostaru.

Po porodičnim predanjima selo je u to vrijme bilo mnogo više šumovito, ali su Turci spalili šumu oko glavne džade jer su se plašili napada iz šume na karavane, ali je požar zahvatio čitav Hum i od tada je ostala golet na toj strani sela jer je voda i prirodne nepogode napravila veliku eroziju zemlje.

Za vrijeme Turaka je bilo i slobodnih seljaka i civcija (kmetova p.a.). Selo je imalo dosta šume kojom su se seljaci smjeli služiti samo za najprece potrbe. Upravljali su se prema rasporedu žiratne zemlje, seljaci su obrazovali tri grupe kuca. Prvobitno se zemlja cijelog sela dijelila na tri haraca. Familija Milidrag je uvijek imla jedan harac, a zemlju su do danas sacuvali slobodnu.

Pored Milidraga kao starinske porodice na Ljeskovom Dubu zivi porodica Mučibabić gdje su se doselili iz sela Ravni u Gacku poslije nekog zuluma koji su im uradili Turci i tu su našli utočište.

Danas uglavnom u selu zive stari, a mladi rade na Termo-Elektrani Gacko i bave se zemljoradnjom i poljoprivredom.

Selo je poznato po velikom ratnom zločinu (Ratni zločin) u Drugom Svjetskom Ratu (Drugi svjetski rat) kada je 149 nevinih seljana za jedan dan mučki ubijeno u ljeto 1943 godine. Zlocin se desio nad civilnim stanovništvom sela (uglavnom žene, djeca i stariji), od strane njemackih nacista (Nacizam), italijanskih fašista i ustaša (Ustaše) kao osveta za skrivanje i pomaganje partizana pod komandom Vlada Šegrta (Vlado Šegrt) koji se krio sa svojim saborcima u okolnim šumama.

Tom agresijom (agresija) ubijeni su svi seljani koji su bili zatečeni u opkoljenom selu. Svi ubijeni su bili srpske nacionalnosti (Bosanski Srbi), tj (Srbi), posebno su stradale familije Mučibabić i Milidrag. Njihova imovina, stoka, hrana i prikupljena ljetina su opljačkani, a stambeni i privredni objekti spaljeni i uništeni. Okupatori i domaći zločinci nisu imali znacajnih gubitaka jer nije bilo oruzane borbe sem jednog njemackog vojnika koga je ubila hrabra žena iz familije Šakota koja mu je otela pušku i ubila ga na licu mjesta, pa sa jos dvoje nejači pobjegla u šumu, pa se spasila.

Zločin je bio zataškavan od strane komunističkih vlasti (Savez komunista Jugoslavije) zarad dobrosusjedskih odnosa sa muslimanskim komšijama (Bošnjaci) iz Fazlagića Kule [poznata kao Kula ili Kula Fazlagića] (Kula (Gacko)) koji su učestvovali u zločinu.

Pravoslavni stanovnici Ljeskovog Duba su par mjeseci ranije zaustavili autobus na redovnoj liniji Gacko-Mostar.Tom prilikom su ubili sve Bosnjake muslimane medju kojima i troje maloljetne djece Smaje Dilica.
Da bi se osvetio za ovo monstruozno ubistvo koje su ucinili stanovnici Ljeskovog Duba,tj.Srbi pravoslavci,podkupljuje njemacku komandu u Gacku placajuci ih zlatom.Njemacki nacisti opkoljavaju Ljeskov Dub i masakriraju Srbe ubice i njihove porodice ne praveci izuzetka.

Komunisti (Komunizam) su pokusali da ovaj zlocin prikriju i pokazu kao jednu od borbi NOB-a (NOB) tj. (Narodno-oslobodilačka borba).