Razgovor:Majtnerij

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Preimenovanje članka[uredi izvor]

Element je dobio ime po Lisi Meitner, švedsko-austrijskoj naučnici. Fonetski bi bilo majtnerijum, a ako se već uzima originalno onda meitnerijum. Ako već imamo ajnštajnijum, dakle, fonetski, onda bi trebali i majtnerijum. Mišljenja?--CER@ 12:15, 16 decembar 2008 (CET)

Pa ako je već napisano ajnštajnijum, onda treba i majtnerijum... mada počinjemo sličiti sr:wiki ;))) puno ljepši mi je naziv Einsteinijum i Meitnerijum a onda u zagradi navesti izgovor.. ne znam ~~ Pearl 12:32, 16 decembar 2008 (CET)
Bilo bi bolje Einsteinijum i Meitnerijum, jer pisanje u drugoj formi mijenja imena ljudi, jer Einstein je ipak bio Einstein, an Ajnštajn. Ako to nikome ne smeta, treba razmišljati, da se i naša imena u inostranstvu izvrću (ali iz neznanja - tako da netko ko se zove npr. Čolić (Zdravko) postane najedanput Kolik i sl.) U svakom sam slučaju za original, osim ako se izraz kod nas odomaćio npr. zlato, srebro, kalaj i sl. Toni 13:48, 16 decembar 2008 (CET)
prije minutu sam razgovarao sa svojim kolegom (doc.dr.) koji ima isto mišljenje: dakle elementi koji su se udomaćili idu kako idu, a novi tipa Ajnštajnijum i sl. izvorno. Volio bi da i naša vjeverica napiše svoje mišljenje.--CER@ 14:03, 16 decembar 2008 (CET)
Sad sam i ja upitala stručnu osobu u tom području i ona smatra da treba pisati izvorne nazive, a izgovor staviti u zagradu, ako ima potrebe za tim.. Ako se bojiš da netko neće znati ispravno ukucati, samo napravi preusmjerenja- toliko frke oko ničega ;) ~~ Pearl 14:10, 16 decembar 2008 (CET)