Razgovor:Malavi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • == Prebačeno s članka ==

  Malavi se nalaze na jugoistočnom dijelu Afrike. Površina 119 000km2,oko 9,1 mil,stanovnika. Nezavisna od 6. jula 1964. godine. Glavni grad je Lilonge, ostali važniji gradovi su Blantir,Zomba.

  Bantu-crci su starosjedioci, borba za nezavisnost od Engleza je počela pod vodstvom Afričkog nacionalnog kongresa. Englezi nisu uspjeli svojim konfederacijama da sačuva je, članica je Commonwealtha. Česti nemiri u zemlji.Vladajuća i jedina legalna partija je Kongresna partija Malavi.

  Reljef je brdovit i planine do 3 000m. Klima tropska ali nešto drugačija na planinama. Gl jezero Malavi. Padavine 800.3 000mm. Periodično se smjenjuju Kiša i sunce(ljeti i zimi)

  Slabo razvijena i zavisna od drugih zemalja. Država pokušava imati veći uticaj na preduzeća. Najviše je zaposleno u poljoprivreda a mali broj u industriji. Poljoprivreda;šećerna trska,kukuruz,sogrum,slatki krompir,banane. Industrija; obće, drvna, hemijska đubriva. Rude;kameni ugalj,boksit,bakar,gvozdena ruda,,..Sve se više razvija turizam..Vrijeme SE+1.

  Bantu-crnci,jezik engleski te neki bantu dijalekti(čićanga) Oko 9,2 mil,st.,gustina je mala..Porast 3,6 gradskog,,.

  --Smooth O 19:29, 19 maj 2008 (CEST)