Razgovor:Rafting

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Zahtjev za izmjenu, 16. maj 2013[uredi izvor]

kako vidim na ovoj stranici ne nalazi se dovoljno informacija o raftingu.. pa bih vam predlozio stranicu http://raftingbijela.com, tačnije http://raftingbijela.com/rafting.html na kojoj se može naci vise informacija o ovom sportu..

unaprijed zahvalan

Sadrzaj predložene stranice(uz dodatke):

Rafting (raft = splav) vrsta je sporta, obično na rijeci, gdje se grupa ljudi (između 4 i 10) spušta gumenim čamcem niz riječne brzake, s ciljem uzbuđenja, avanture i druženja. Rafting je, iako spada u skupinu ekstremnih sportovate premda postoje međunarodna natjecanja, prvenstveno vid sportske rekreacije.

Čamci ("gumenjaci" ili "raft") za rafting napravljeni su od izuzetno otporne višeslojne gume te imaju više odvojenih zračnih komora. Duljina rafting camcaje između 3 i 6 metara i zavisi od broja osoba koje prima (to je većinom od 7 do 11).

Skiper (kormilar) kao glavna odgovorna osoba sjedi na prednjem ili zadnjem dijelu rafting camca i veslom upravlja i navodi raft kroz riječne brzake. Svi skiperi koji upravljaju čamcima u kojima se nalaze gosti imaju potvrde o polozenom izpitu za skipera kao i završen kurs prve pomoći na rijeci.

Rafter ( svaki putnik u rafting čamcu) opremljen je veslom, zaštitnim plutajućim prslukom i kacigom te neoprenskim odjelima koje raftere stite kako od hladne vode takoi od manjeh povreda i ogrebotina. Precizne upute daju se početnicima, obično turistima, kojih se ovi moraju striktno pridržavati tijekom raftinga.


Klasa 1: Obično se radi o mirnoj rijeci sa sporim tokom.

Klasa 2: Poneki brzac ili kamen, no još uvijek nije opasan rafting.

Klasa 3: Brzaci, mali valovi, manji vodopadi, no bez vecih opasnosti. Turistički rafting obično spada u ovu klasu.

Na wikipediji se ne reklamiraju ničije stranice pa tako ni vaša. --31.176.252.165 18:31, 16 maj 2013 (CEST)[odgovori]