Razgovor:Romeo i Julija u Sarajevu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Nije mi jasno, jer ovo sinopsis filma, ili stvarni događaji? U oba slučaja, neophodne su reference i neutralnost..--CER@ (ask) 07:20, 9 septembar 2009 (CEST)

  U sinopsisu je naznačeno " Kako nisu urađene obdukcije tijela niti je vođena istraga, pravac iz koga je pucano i ubice su ostale nepoznate." takođe postavljen je link za transkript dokumentarca http://www.pbs.org/wgbh/pages/frontline/programs/transcripts/1217.html Edin Garaplija, operativac AID-a je jedini u javnoj izjavi ukazao na ubice na osnovu operatinih podataka do kojih su došli isljeđivanjem Nedžada Herende koji je optužio snajperistu "Ševa" Dragana Božića za taj zločin Ta izjava nikada nije demantovana i za nju je takođe postavljen link http://arhiv.slobodnadalmacija.hr/20000912/novosti2.htm --Makso 18:24, 9 septembar 2009 (CEST)

  Ovaj film je postavljen u kategoriju "Bosanskohercegovački filmovi" a u pitanju je strani dokumentarac--Makso 23:07, 9 septembar 2009 (CEST)

  Izbrisana kategorija. --Smooth O 23:11, 9 septembar 2009 (CEST)
  To je samo iz jednog ugla. Znači, nije neutralno. Predlažem da se za sinopsis radije prevede članak sa CNN-a, gdje stoji: as Serbs and Muslims argued over who was responsible for shooting them (obje strane u sukobu međusobno optuživale za smrt mladog para). Ovim gore tekstom koji je Makso naveo, cijela stvar se na mala vrata podmeće kao zločin ARBiH. U članku Slobodne Dalmacije ne stoji ni riječ o ovom konkretnom slučaju navedenom u filmu.--CER@ (ask) 07:23, 10 septembar 2009 (CEST)

  Da ste čitali tekst vidjeli bi ste rečenicu: "Snage UN su odbile pomoći u izvlačenju tijela dok su se obje strane u sukobu međusobno optuživale za smrt mladog para" tako da ne stoji primjedba o neutralnosti. U intervjuu Garaplije "Slobodnoj Dalmaciji" doslovce stoji, kao što je i bilo napisano prije brisanja, zajedno sa fotografijom mrtvog para:

  "— Tko je likvidirao dvoje mladih, djevojku Muslimanku i mladića Srbina, na jednom sarajevskom mostu, crti razgraničenja? Taj zločin je potresao cijeli svijet, a pripisan je Srbima.
  Nije istina. Riječ je o perfidnoj propagandi nalogodavaca Ševa, koji su takvu priču odmah pustili u optjecaj. I u vezi s tim zločinom Herenda je u iskazu bio precizan te je naveo da je djevojku i mladića pobio Dragan Božić hicima iz snajpera. Čak nam je Herenda kazao i mjesto odakle ih je Božić sačekao i ubio."

  Niko ovaj zločin ne podmeće ABiH već je riječ o tajnoj policijskoj jedinici "Ševe" koja je par mjeseci kasnije upucala i Ćelu, Boškovog prijatelja, koji je organizovao njihov izlazak iz Sarajeva. --Makso 14:01, 10 septembar 2009 (CEST)

  Pa ipak, da li se može jedan intervju uzeti kao dokaz da je nešto bilo ili nije bilo. Mislim, drugo je dokaz na sudu, a drugo su novinski natpisi. Nažalost, nisam iz Sarajeva niti sam bio tamo za vrijeme rata, bolje je da neko kompetentniji napiše mišljenje. Hvala na informacijama.--CER@ (ask) 14:23, 10 septembar 2009 (CEST)

  Ovdje nije bilo sudske istrage i obdukcije, što se radi u svim slučajevima eshumacija ratnih žrtava, iako su tijela 1996. iskopana i prenesena na groblje "Lav". Takođe, Tužilaštvo se od 2000. kada je intervju izašao, nije oglasilo niti pokrenulo istragu, a dužno je po zakonu kada se pojave javne indicije o izvršiocu. Garaplija je operativac AID-a koji je saslušavao Herendu pa i zvanični zapisnik u kome se navodi ubica postoji. --Makso 14:44, 10 septembar 2009 (CEST)