Razgovor:Somalija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Internet-group-chat.svg Ovo je stranica za razgovor na kojoj možete predlagati izmjene na članku.
 • Opća pitanja
 • Tehnička pitanja
 • Neutralno gledište
 • Prebačeno sa članka[uredi izvor]

  Nalazi se na istoku Afrike(Rog Afrike).Izalzi na Indijski okean,te Crveno more.Graniči sa Etiopijom,Kenijom,Džibuti,te pomorsku sa UAE..Gl grad Mogadišo,gradovi;KismajoObia,Boroma,,.Površina 638 000km2.Ima oko 8 miliona stanovnika.

  Bila je u srednjem vijeku s kontantima iz Arabije.Stekla nezavisnost 1960 god..Bila je raspodjeljena na razne Evropske posjede,nastala je spajanjem 2 Somaije.Bila je do 1941 dio Italije a kasnije Engleske.

  Nalazi se na istoku Afrike,Izlazi na okean i more.Reljef visoravni.na sjeveru planinski lanac Somalijske planine,uz okean su nizije.Najviši vrg 2 4005m.Klima tropska,te na jugu monsunska.na planinama prelazi u sutropsku.Mqale količina padavina koje su različito raspodjeljene.

  Slabo trazvijena zemlja,u razvitku je državni sektor,za razvoj stočarstva i rudarstva,najviše zaposljeno u poljhuprivredi oko 3,4 stanovništva.Poljuprivreda;pamuk,kikiriki,kukuruz,agrumi.šećerna trska,vrši se takođe vještačko navodnjavanje.Rude;nafta,gvožđe,nafta,,..Stočarastvo je polinomadsko a sve se više okreću državnom.Industrija;prehrambena,kožna,obućna,hemijska.Saobraćaja jwe slab ali je u razvoju.

  (sastav)semitsko-hemitskog,bantu,arapi te nešto evropljana.Govori se italijanskim,engleski,te somalski.

  --Smooth O 19:51, 19 maj 2008 (CEST)