Razgovor:Spisak bosanskih kraljeva

Sadržaj stranice nije podržan na drugim jezicima.
S Wikipedije, slobodne enciklopedije

== Imena slicnih clanaka ==

Asime, vidim da si ti koji najvise radi na listi bosanskih vladara. Ja trenutno pripremam liste kraljeva i ostalih vladara vise evropskih zemalja. Zanima me sta je tvoje misljenje za imena ovih clanaka. Npr Francuski vladari? Vladari Francuske? Popis vladara Francuske?. Problem je u tome sto je npr Burgundija (engl. Burgundy franc. Bourgogne) francuska zemlja tako da se i njeni vladari kvalifikuju kao "Francuski vladari" ali se ne kvalifikuju kao "Vladari Francuske". Sta je tvoj prijedlog kako da zovemo ove clanke? Dalje da li da se koriste orginalna imena vladara npr Ludvig / Carlos ili da se koristi slavenizirana imena u ovom slucaju Ljudevit / Karlo. --EmirA 14:03, 27 oktobar 2005 (CEST)[odgovori]

Mislim da bi bilo najbolje imati članke poput "Švedski vladari", "Bosanski vladari" itd, i onda u uvodu objasniti da se radi o vladarima svih glavnih država iz historije savremene države (npr. na ovoj stranici bi dodali i vladare Hercegovine, na stranici za Francuske vladare i vladare Burgundije). Također mislim da bi trebali upotrijebiti slavenizirana imena gdje god moguće. Većina ovih paša na ovoj stranici nisu Bošnjačkog porijekla nego Turskog ili Albanskog ili nečeg skroz trečeg.. sva njihova imena su slavenizirana.
Kad imaš vremena, da li bi mogao napraviti da izgled ovog članka bude isti kao članak o švedskim vladarima (Mislim sa tom tabelom)? Asim Led 01:39, 28 oktobar 2005 (CEST)[odgovori]

Ok. Pokusaču u toku ove sedmice napraviti i tabelu za bosanske vladare. Da slučajno nemaš slika nekih od bosanskih banova / kraljeva? Razlog što te ovo pitam je da mislim da bih bilo dobro ako bih slike vladare mogli staviti desno od ove buduće tabele. Mislim da bih izgledalo dobro.

Btw neznam koliko si upoznat sa ovim, ali Mađarski kraljevi su nastavili imenovati kralja od Bosne sve do pada Mađarske (1526 poslije bitke na Mohaću). Ja sam imao listu ovih kraljeva ali sam je negdje zagubio :( Pokušaću je nači i dodati na ovu stranicu. Pozdravi --EmirA 02:09, 30 oktobar 2005 (CEST)[odgovori]

Sevdah,[uredi izvor]

Sevdah, kad mjenjas clanke pogledaj malo sta mjenjas. Prvo nijedan od drugih kraljeva bosne nema titulu u listi, onda je pitanje zbog cega bih Tvrtko trebao da ima? Drugo clanak o Tvrtko je vec postojao pod imenom Tvrtko I Kotromanic, nema potrebu da pravis novi clanak pod Tvrtko I Kotromanic. Trece ne valja kad skidas asimov link prema clanku "Tvrtko I Kotromanic" bez ikakve konzultacije. Cetvrto nemoj ostavljati komentare u samom clanku (ovo se odnosi na "prije je bio ban a sad je kralj"). Postoji stranica za diskusiju u kojoj mozes ostavljati komentare. Pozdravi --EmirA 17:13, 31 oktobar 2005 (CET)[odgovori]

Osvježenje članka je možda neophodno![uredi izvor]

Na članku se kao prvi vladar pominje ban Borić.Međutim,na linku [1],u djelu Ivana Frane Jukića,pominje se još čak osam prijašnjih vladara,banova bosanskih (str.233. do 236. same knjige,a ne predloška stranica u prozoru u kojem se djelo otvara),sa prethodnom recenicom:"Bosna,dakle,imala je svoje bane,koji su bili podložni kraljevima više rečenim,ali ovo podloštvo slabo je bilo,dok najposlije sasvim ne odbace ga,i bani nezavisno stanu upravljati".A to su Želimir,oko 940.godine,Krešimir,Stjepan I,Leget,Vukmir,Krešimir II,Stjepan II,Tvrtko I.

Takodje,neki podaci,mada neprovjereni,i u kontradiktornosti,mogu se naci i na [2],gdje se jos i dalje ide u vremenu pominjanja bosanskih vladara,te samog produžetka kontinuiteta bosanske državnosti,mada je ovaj dokument potrebno sasvim kritički prihvatiti,iako i on navodi izvore.

Mozda bi vrijedilo pozabaviti se i vladarima prije Borića,jer oni još i više govore u prilog spominjanja i kontinuiteta bosanske državnosti,te postojeću listu,možda modifikovati,sa gore pomenutima,i vremenima vladanja.

Djelo se u .pdf formatu moze downloadovati sa linka [3]

Šta upućeniji,u povodu navedenih izvora imaju reći,te da li je zaista potrebno "osvježiti" članak "Spisak bosanskih vladara", potencijalnim podacima,koji imaju i svoju historijsku podlogu?

U ovom kontekstu,spominju se i različite redakcije Ljetopisa popa Dukljanina,koje bi,u ovom cilju možda trebalo konsultovati?Ja se neću usuditi postavljati izmjene bez konsultacija sa onima koji se podrobnije razumiju u ovu problematiku,a smatram da je zaista značajno,sa aspekta potiranja "posrbljenja"i "pohrvaćenja" naše predosmanske historije.

Pozdrav!Hadziyas 05:10, 22 februar 2010 (CET)[odgovori]

Nema nikakvog izvora o imenima bosanskih banova prije Borića. Fra Jukićevi Želimiri i Krešimiri obično su laičko blebetanje, slično kao što je to kralj Živko IV kod fra Petra Bakule. Uozbiljite se malo kad pišete nešto što bi trebalo biti enciklopedija! Nemojte pisati gluposti u svom strahu od posrbljivanja i pohrvaćivanja bosanske povijesti.