Razgovor:Superoksid

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Tekst vam glasi superoksidi i navodite za primjer u zagradi, kalij, rubidij, cezij, a u idućem odlomku uzimate za primjer natrij.

Superoksidi nije isto što i peroksidi! Superoksidi je zastario naziv za perokside.

Superoksidi je isto što i hiperoksidi. --Pseudoznanstvenik (razgovor) 08:51, 7 mart 2013 (CET)

Zato i jesi pseudonaučnik. POgledaj malo bolje engleski članak: The salts CsO2, RbO2, KO2, and NaO2 are prepared by the direct reaction of O2 with the respective alkali metal--CER@ (ask) 09:41, 7 mart 2013 (CET)

Ja sam naveo indentično onome što mi piše u enciklopediji. Uzmi tu enciklopediju koja je navedena u izvoru na hrvatskoj wiki, pa usporedi. Također, vidim i još jedan dokaz na internetu: [1] .

Vjerojatno si usporedio s engleskom Wikipedijom : [2] & [3], nebih se ovoga puta oslanjao na njih, jer je superoksid zastario naziv za perokside, a drugi naziv za superoksid je hiperoksid, a za perokside je organski peroksid ili pak hidroperoksidi. Mislim da ti nije baš pametno uzimati WIKIPEDIJU kao izvor, ovog puta mislim da oni griješe, a pošto neke wikipedije znaju samo iskopirati članke s engleskog i prevest, to ostavljam njima na obraz. Ovog puta sam u pravu s dokazima od tiskanih enciklopedija. Također postoji i barijev peroksid, natrijev peroksid, a gdje bi njih svrstao? To su organski peroksidi kao i što je vodikov peroksid! Zato malo razmisli prije i raspitaj se, pokriće i opravdanje ti ovog puta ne drži baš vodu. Ugodan pozdrav! --Pseudoznanstvenik (razgovor) 08:35, 8 mart 2013 (CET)

Nije stvar u izvoru nego o nametanju ličnih mišljenja. Ako su hrvatska izdanja enciklopedija u pravu, onda je cijeli svijet u krivu. Ako ti se lijepo kaže odakle je uzet izvor, onda se obrati onima koje je te podatke postavio na en.wikipediji. Doduše, ako ste hemičar, trebali biste znati šta je http://en.wikipedia.org/wiki/Sodium_superoxide ja nisam hemičar ali znam da to na engleskom znači natrij superoksid. Dakle, postoje superoksidi lakših alkalnih metala poput natrija. Toliko o vašem pseudo naučnom izražavanju --CER@ (ask) 08:53, 8 mart 2013 (CET)