Razgovor:Zapadna Evropa

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Njemačka,Austrija,Švicarska,Lihtenštajn,Slovenija i slično su zemlje SREDNJE EVROPE po svim geografskim standardima i kriterijima.To što se kolakvijalno smatraju dijelom Zapadne Evrope ne mora značiti da se to kao inače netačan podatak mora upisivati u online edukacionu enciklopediju kao što je Vikipedija.

drzave zapadne evrope su:Ujedinjeno kraljevstvo,republika Francuska,zemlje Beneluksa(Holandija,belgija i Luxemburg),Irska i knezevina Monako.Reljef:1)gromadne planine:1)kaledonska orogeneza:britanske planine,Peninske i Kaledonske 2)hercinska orogeneza:Ardeni,Vogezi i Centralni masiv 2)venacne planine:1)alpska orogeneza:zapadni Alpi i severni Pirineji Recna mreza je gusta sa ujednacenim vodostajem tokom godine.Vece reke su:Sena,Temza,Loara i Garona. Kolonijalna osvajanja nastala su kao potreba zapadnoevropskog stanovnistva da prosire teritorije i iskoriste prirodne potencijale novootkrivenih teritorija,kolonijalizam je prosiren posle pronalaska parne masine

Ukratko, treba pojasniti malo više i dodati možda ovu sliku (što se koristi na en.wiki). -- Edin(r) 12:31, 17 april 2013 (CEST)