Idi na sadržaj

Retrogradno kretanje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Retrogradna orbita: satelit (crvena boja) obilazi u suprotnom pravcu u odnosu na obrtanje njegove glavne planete (plavo/crna boja).

Retrogradno kretanje je kretanje u smjeru suprotnom od kretanja nekog drugog tijela i suprotno od direktnog ili progradnog kretanja. Ovo kretanje može biti orbita jednog tijela oko drugog tijela ili oko neke druge tačke, ili rotacija jednog tijela oko svoje ose, ili druge pojave kao što su precesija ili nutacija ose. Kod nebeskih sistema, retrogradno kretanje obično znači kretanje koje je u suprotnosti sa rotacijom glavnog nebeskog tijela, tj. tijela koje čini čvorište datog nebeskog sistema.

U sunčevom sistemu, sve planete i većina drugih objekata koje kruže oko Sunca, sa izuzetkom mnogih kometa, čine to u "progradnom" pravcu, tj. u istom smjeru kao i rotacija Sunca. Rotacije većine planeta su također progradne uz izuzetke Venere i Urana koje imaju retrogradnu rotaciju. Većina planetnih satelita kruže oko svojih planeta u istom (progradnom) pravcu. U slučaju satelita planete Uran, to znači da oni kruže u istom smeru rotacije kao i Uran, što je relativno retrogradno kretanje u odnosu na Sunce. Postoje neki sateliti koji imaju retrogradnu orbitu, ali to su uglavnom mali i udaljeni od svoje planete, osim neptunovog satelita Tritona, koji je velik i nalazi se blizu planete Neptun. Smatra se da su ovi retrogradni sateliti, uključujući i Triton, nebeska tijela koja su zarobljena u orbitu oko njihovih planeta, nakon što su nastala na drugim mjestima.[1]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Grossman, Lisa (13. 8. 2008). "Planet found orbiting its star backwards for first time". NewScientist. Pristupljeno 10. 10. 2009.