Idi na sadržaj

Reunifikacija Njemačke

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Današnja Savezna Republika Njemačka, koja je od 1948. do 1990. bila podijeljena na SR Njemačku (plavo), Berlin (žuto), DR Njemačku (crveno)

Reunifikacija Njemačke (ili ponovno ujedinjenje Njemačke) (u njemačkoj pravnoj terminologiji: Herstellung der Einheit Deutschlands (uspostavljanje jedinstva Njemačke[1]) označava proces koji je započeo mirnom revolucijom u bivšoj DR Njemačkoj (Istočnoj) tokom 1989. i 1990. godine, a završio je pripajanjem Njemačke demokratske republike (DDR) Saveznoj Republici Njemačkoj (Zapadnoj) 3. oktobra 1990. godine. Time je prvi put nakon Drugog svjetskog rata postignuto potpuno ujedinjenje Njemačke, a od tada se 3. oktobar slavi kao državni praznik. Reunifikacija Njemačke se smatra krajem ere Hladnog rata.

Slavlje pred Njemačkim parlamentom (Reichstag) 3. oktobra 1990. godine

Jedan od događaja koji su bili pokretač ovih procesa bilo je rušenje Berlinskog zida 9. novembra 1989, koji je uticao na konačni raspad političkog sistema Istočne Njemačke. Neophodni vanjski preduslov za ponovno ujedinjenje Njemačke bilo je odobrenje četiri sile pobjednice Drugog svjetskog rata, koje su do tada još uvijek u određenom pogledu zadržale odgovornost za Njemačku kao cjelinu.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ član 26a Zakona (Baunutzungsverordnung)