Revizorski sud

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Evropski revizorski sud (engleski: European Court of Auditors) jedna je od pet glavnih institucija Evropske unije i predstavlja posebnu kontrolnu instituciju Evropske unije. Nadležna je da ispituje sve prihode i rashode svih tijela koje je osnovala Zajednica, ukoliko to nije isključeno nekim ustavotvornim dokumentom. Revizorski sud kontrolira ispravnost i zakoitost, te regularost svih transakcija. Ustanovljena je 22. jula 1975.

Pregled[uredi | uredi izvor]

Sjedište Revizorskog suda je u Luksemburgu.

Revizorski sud ima 25 članova koje imenuje Vijeće Evropske unije, uz prethodno mišljenje Evropskog parlamenta. Mandat članova traje 6 godina i djeluju potpuno neovisno. Članovi između sebe biraju predsjednika na vrijeme od tri godine, a te ista osoba može biti ponovno izabrana.

U svojim zemljama porijekla, članovi Suda su svi redom radili za revizorske institucije ili su posebno kvalificirani za taj posao. Biraju se zbog stručnosti i nezavisnosti i svi rade puno radno vrijeme za Sud.

Organizacija rada[uredi | uredi izvor]

Revizorski sud radi nezavisno, i slobodan je da odlučuje kako da raspodjeli svoje revizorske aktivnosti, kako i kada da prezentuje primjedbe i koliko javno da daje svoje izvještaje i mišljenja.

Ima otprilike 760 kvalifikovanih ljudi, od kojih su oko 250 revizori. Revizori su podijeljeni u "revizorske grupe". Oni pripremaju skice izvještaja na osnovu kojih Sud donosi odluke.

Revizija se temelji na odgovarajućoj dokumentaciji, a postupak revizije može se obaviti na cijelom području Evropske unije. Kad se obavlja revizija na "terenu" neke države članice, onda se u postupak kontrole uključuju i nacionalna revizijska tijela. Revizorskom sudu se moraju dostaviti dokumenti i informacije nužne za obavljanje njegovih zadaća. Izvješće o rezultatima istrage Revizorski sud dostavlja svim tijelima, prije svega Evropskom parlamentu i Vijeću Evropske unije koji, u skladu sa izvještajem, poduzimaju odgovarajuće radnje.

Revizorski sud nema pravne moći. Ako revizori otkriju prevaru ili neregularnost, oni proslijede informaciju što brže mogu odgovornim tijelima Evropske unije kako bi oni poduzeli odgovarajuće akcije.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]