Ricotta

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Ricotta na kašici

Ricotta je vrsta svježeg sira porijeklom iz Italije. Ova vrsta sira je zapravo nusproizvod, jer se pravi od ostataka sirovina prilikom pravljenja sira.

U svojoj osnovnoj formi, ricotta je svježa, kremasta, blago slatkastog ukusa i niskokalorična. Naime, u njenom sastavu se nalazi samo oko 5% masnoće. Konzistencija joj je blago granulasta, a boja snježno bijela. U toj, osnovnoj varijanti, podsjeća na engleski Cottage cheese, mada je znatno laganiji. Naravno, kao i svi svježi sirevi jako je osjetljiv i brzo se kvari.

Ovaj sir je omiljeni sastojak raznih poslastica pogotovo u južnom dijelu Italije i na Siciliji. Koristi se i u slanim jelima.

Vrste[uredi | uredi izvor]

Postoje i vrste svježe krem ricotte, koje imaju duži rok trajanja: usoljena, pečena i dimljena. Prešana, usoljena i sušena vrsta ovog sira je poznata pod nazivom Ricotta salata. Ta vrsta je snježno bijele boje, sa utisnutim motivom po sebi koji podsjeća na korpu od pruća. Prodaje se u kolutovima i obično se riba.

Ricotta al forno

Ricotta infornata se proizvodi tako što se veće grude svježe ricotte zapeče dok ne dobije smeđu, blago izgorjelu koru, ili čak dok unutra ne postane boje pijeska. Ova varijanta ricotte je popularna na Sardiniji i Siciliji.

Ricotta affumicata se proizvodi slično kao infornata, samo što je, umjesto pečenja, dime. Taj proces se obavlja na dimu drveta kestena ili hrasta, mada se ponekad upotrebljava i bukovina kombinirana sa začinima i klekom.

Ricotta scanta je proces u kome se pušta da se Ricotta pokvari, pod kontroliranim uvjetima. Proizvodi se tako što se pusti da se ricotta ukiseli, s tim što se na dva, tri dana miješa i soli, dok polako otpušta višak tekućine. Taj proces traje oko sto dana, nakon kojih ona dobije konzistenciju krem sira, sa pikantnom, reskom aromom koja asocira na plave sireve, ali ipak bogatijom.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]