Robna razmjena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Robna razmjena je najranija, prva posljedica podjele rada, preteča bilo kakvog privrednog razvoja. Razmjenjivao se višak jednih dobara u jednoj obitelji ili zajednici za druga dobra koja su imale neke obitelji ili druge zajednice ili pojedinci. Osim toga, i kad je već polahko došlo do ozbilje podjele rada, sve do pojave novca, sva trgovina odvijala se robnom razmjenom. Pri tome se roba mijenjala direktno za drugu robu ili određene usluge, bez posredovanja novca.

U razdobljima krize, ponekad i u novije vrijeme, ljudi se vraćaju ovom obliku trgovanja. Određene grupe stanovništva nađu se u situaciji da imaju višak nekih proizvoda, dok drugi ne mogu, iz niza razloga, uz posredovanje novca, doći u posjed tih proizvoda. Iz toga proizlazi najčešće da se mijenja roba za robu, ili se dogodi da neka druga roba preuzme ulogu novca i postane općeprihvaćeno sredstvo plaćanja (nakon drugog svjetskog rata to su u Njemačkoj bile cigarete).