Rudolf Steiner

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Commons-emblem-merge.svg
Ovu kutiju treba zamijeniti infokutijom "Infokutija_osoba".
(Primjeri upotrebe šablona)

Rudolf Steiner, rođen je u mjestu Donji Kraljevec, Hrvatska, 25. februara 1861. godine, austrijski je filozof, društveni mislilac, umjetnik, edukator, spisatelj i ezoterik. Jedan je od osnivača teosofskog društva za Evropu, a samostalan je inicijator osnivanja Evropskog antroposofskog društva. Također je bio zaokupljen agrikulturom što rezultira time da utemeljuje poseban sistem organske poljoprivrede, biodinamička poljoprivreda, ili biodinamika. Takodjer je Steiner disciplinirao i novi aspekt medicine nazvavši je antropozofska medicina

Steiner je autor čija bibliografija prelazi preko dvije stotine naslova, kao i stotine članaka. Predavanja iz teosofije i antroposofije je održavao u mnogim kulturnim centrima širom Evrope s početka 20. vijeka. Umro je 30. marta 1925. godine u Dornachu.


System-users.svg Nedovršeni članak Rudolf Steiner koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.
Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Rudolf Steiner koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.