SCADA

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

SCADA (supervisory control and data acquisition) jeste računarski sistem za prikupljanje i obradu podataka u stvarnom vremenu.

SCADA sistem se koristi za nadzor i kontrolu postrojenja ili opreme u telekomunikacijama, kontrolu otpadnih voda, te preradi i transportu nafte. Ovi sistemi u različitim oblicima postoje još od 60-tih godina, a od 90-tih godina 20. vijeka doživljavaju veliku ekspanziju sa pojavom sve bržih i efikasnijih računarskih i mikrokontrolerskih uređaja. Mogu se koristititi za jednostavan nadzor (npr. temperature, vlažnosti vazduha, pritiska), kao i za kompleksan nadzor i upravljanje (npr. proizvodni procesi u fabrikama ili regulacija željezničkog i putnog prometa).

SCADA sistem se tipično sastoji od:

  • pretvornika i aktuatora
  • RTU (eng. Remote Terminal Unit)
  • komunikacijske mreže
  • centralne stanice


Accessories-text-editor.svg Ovaj članak je u začetku.
Članak treba imati najmanje 5 rečenica i linkove na druge postojeće članke. Uključite se i pomozite Wikipediji proširivanjem ovog članka.