SPEC

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

SPEC je skraćenica od Standard Peformance Evaluation Corporation (bos: Korporacija za procjenu performansi) je kompanija osnovana 1988. godine, danas jedna od najvećih i najpriznatijih kompanija koje se bave mjerenjem performansi računara.

O kompaniji[uredi | uredi izvor]

SPEC je neprofitna organizacija čiji su članovi hardverski proizvođači, softverske, univerziteti, istraživačke organizacije, sistem integratori, izdavači i konsultanti. Cilj SPEC-a je da zasnuju, održavaju i garantuju standardizovani set relevantnih benchmarka za kompjuterske sisteme. Iako nijedan set testova ne može u potpunosti okarakterisati prosječne performanse sistema, SPEC vjeruje da korisnička zajednica profitira od objektivnih testova koji služe kao obična referentna tačka.

Struktura kompanije[uredi | uredi izvor]

Kako je SPEC rastao, tako se vremenom pretvorio u krovnu organizaciju koja pod svojim okriljem okuplja 3 velike grupe:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]