Sadudin Musabegović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Sadudin Musabegović
Rođenje (1939-10-19) 19. oktobar 1939.
Prijepolje, Kraljevina Jugoslavija
Smrt 11. april 2014(2014-04-11) (74 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Nacionalnost Bošnjak
Zanimanje pisac, teoretičar umjetnosti i profesor

Sadudin Musabegović (19. oktobar 1939. - 11. april 2014.), bio je istaknuti bosanskohercegovački pisac, teoretičar umjetnosti i redovni profesor na Univerzitetu u Sarajevu.

Rođen je u Prijepolju, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Studirao je i diplomirao na Filološkom i Filozofskom fakultetu u Beogradu, gdje je i magistrirao 1965. godine. Pri Institutu za film pohađao je u Beogradu od 1962. do 1965. godine Visoku filmsku školu, odsjek režija. Doktorirao je na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 1980. godine. Sve do penzionisanja radio je kao redovni profesor Estetike, Teorije likovnih umjetnosti i Estetike filma na Sarajevskom univerzitetu. Predavao je i na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, a kao gostujući profesor na Indiana University of Pennsylvania. Bio je dekan Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Sadudin Musabegović bio je jedan od najznačajnijih teoretičara umjetnosti i modernih mislilaca u bivšoj Jugoslaviji nakon Drugog svjetskog rata. Bavio se i filmskom režijom. Za sarajevski Sutjeska film snimio je 1972. godine kratkometražni film Soba. Bio je glavni i odgovorni urednik časopisa Opredjeljenja, Lica, revije Odjek, te odgovorni urednik Dijaloga, male biblioteke Dialogos.

Objavio je više naučnih i esejističkih knjiga, te brojne eseje i studije iz oblasti estetike, filma i likovnih umjetnosti. Za knjigu Mimesis i konstrukcija dobio je Šestoaprilsku nagradu grada Sarajeva i godišnju nagradu izdavačke kuće Veselin Masleša za nauku.[1]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Planovi i sekvence, 1976.
  • Mimesis i konstrukcija, 1982.
  • Karta i teritorija, 1995.
  • Žargon otpatka, 1998.
  • Sliv i vir, 2000.
  • Raz/lik/a/art, 2005.
  • Rasuta kazivanja, 2006.
  • Film kao vremenski oblik, 2007.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Sarajevo: preminuo profesor Sadudin Musabegović pristupljeno 12. aprila 2014.