Salween (rijeka)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Salween (kin: 怒江, bur. Thanlwin Myit) je rijeka u Kini i Mjanmaru (dijelom je granična rijeka prema Tajlandu). Sa 2.980 kilometara dužine, to je druga najduža rijeka u Jugoistočnoj Aziji, poslije Mekonga. Dolina rijeke Salween je slabo naseljena, ali je bogata biljnim i životinjskim svijetom. Rijeka Salween izvire na Tibetanskoj visoravni (planine Ćinghaj), ispod glečera na 5.450 metara nadmorske visine. Potom teče ka jugoistoku kroz kinesku provinciju Junan. U Mjanmaru Salween protiče kroz provinciju Šan. Ulijeva se u Andamansko more.

Predio u gornjem toku rijeke Salween, gdje ona teče paralelno sa rijekama Mekong i Jangce (Tri paralelne rijeke Junana), zaštićeno je prirodno područje.