Sarah Kane

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Sarah Kane (Essex, 3. februar 1971. - London, 20. februar 1999.) bila je britanska dramatičarka i režiserka

Njen prvi komad Blasted premijerno je izveden 1995. godine u Royal Court Theatre Upstairs. Njen drugi komad Phaedra’s Love doživio je premijeru 1996. godine u Gate Theatre. U aprilu 1998. Cleansed je postavljen u Royal Court Theatre Downstairs, a u septembru iste godine Crave je izveden u Traverse Theatre, Edinburgh u produkciji Paines Plougha i Bright d.o.o. Njen posljednji komad 4.48 Psychosis premijerno je izveden u Royal Court Jerwood Theatre Upstairs u junu 2000. godine. Njen kratki film Skin u produkciji British Screen/Channel Four, premijerno je prikazan u junu 1997. godine.

Sarah Kane je izvršila samoubistvo 1999. godine.


System-users.svg Nedovršeni članak Sarah Kane koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.