Sarah Palin

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sarah Palin
Palin1.JPG
9. guverner Aljaske
Vrijeme na vlasti
4. decembar 2006 – 26. juli 2009.
Prethodnik Frank Murkowski
Nasljednik Sean Parnell
Predsjednica Komisije za očuvanje gasa i nafte na Aljasci
Vrijeme na vlasti
19. februar 2003 – 23. januar 2004.
Prethodnik Camille Oechsli Taylor
Nasljednik John K. Norman
Gradonačelnica grada Wasilla (Aljaska)
Vrijeme na vlasti
14. oktobar 1996 – 14. oktobar 2002.
Prethodnik John Stein
Nasljednik Dianne M. Keller
Rođenje (1964-02-11) 11. februar 1964 (55 god.)
Sandpoint, Idaho, SAD
Puno ime Sarah Louise Heath Palin
Nacionalnost Amerikanac
Politička stranka Republikanska stranka
Supružnik Todd Palin
Djeca Track; Bristol; Willow; Piper i Trig
Obrazovanje University of Idaho
Vjera kršćanstvo
Potpis Sarah palin signature.svg

Sarah Louise Heath Palin (Sara Luis Hit Pejlin; rođena 11. februara 1964) bivša je guvernerka Aljaske, savezne države SAD-a, i jedan od kandidata Republikanske stranke za mjesto potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država na predsjedničkim izborima 2008.

Palin je izabrana za guvernera Aljaske 2006. godine, pobjedivši u stranačkim predizborima tadašnjeg guvernera Franka Murkowskog, i na općim izborima nekadašnjeg demokratskog guvernera Aljaske Tonyja Knowlesa. Pažnju javnosti je privukla objavljujući etičke propuste vođa Republikanske stranke u Aljasci.

Prije nego što je izabrana za guvernera, Palin je služila u dva saziva u gradskom savjetu Wasille, grada u Aljasci od 5.470 stanovnika (2000), od 1992. do 1996, bila izabrana za gradonačelnika Wasille 1996, i bila kandidat za zamjenika guvernera na izborima 2002. godine (kada nije izabrana). Sarah Palin je prvi ženski kandidat Republikanske stranke za položaj potpredsjednika i drugi kandidat za potpredsjednika ispred jedne od dvije velike stranke u SAD-u uopće. Prva je bila demokrata Geraldine Ferraro 1984. Ona je također i prvi političar iz Aljaske koja je nacionalni kandidat u kampanji za predsjednika ili potpredsjednika.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]