Scijentologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Simbol scijentologije

Scijentologija je skup vjerovanja i učenja, izvorno uspostavljena kao sekularna filozofija 1952. godine, a čiji je tvorac bio pisac naučne fantastike Ron Hubbard. Nedugo poslije, 1953. godine preusmjerena je kao "primjenjena religijska filozofija".

Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, koja, prema njenim kritičarima, predstavlja komercijalno udruženje poznato po odbrani svojih učenja oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava, te zakone vezane za poslovne tajne. Isto tako, scijentologija se kritikuje da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumentata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.

Sijenotološko učenje i opis rituala se nalazi u 18 osnovnih knjiga i 3000 snimljenih predavanja. Ali nema knjige koja je ravna Kur'anu ili Bibliji.

Jedni od načela su: Thetan se reinkarnira svaki put i nastaviti će da živi i poslije smrti tjela Svaki čovjek je besmrtno spititualno biće (thetan) koji posjeduje razum i tijelo Kroz auditing se čovjek može dovesti do Čistog stanja ili Višeg Thetana, koji otključava vrata mnogim mentalnim i fizičkim pogodnistima. Čovjek je dobar ali kasnije postaje loš. Psihijatrija i psihologija su krive nauke.

Scientološka organizacija u BiH i u Srbiji ne postoji. Ali u Hrvatskoj, Mađarskoj, Makedoniji i Italiji.....

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Religious syms.svg Nedovršeni članak Scijentologija koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.