Idi na sadržaj

Scijentologija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Simbol scijentologije

Scijentologija je skup vjerovanja i učenja, izvorno uspostavljena kao sekularna filozofija 1952, čiji je tvorac pisac naučne fantastike Ron Hubbard. Nedugo poslije, 1953. preusmjerena je kao "primijenjena religijska filozofija".

Scijentologiju zastupa Scijentološka crkva, koja, prema njenim kritičarima, predstavlja komercijalno udruženje poznato po odbrani svojih učenja oslanjanjem na zakone o zaštiti autorskih prava, te zakone vezane za poslovne tajne. Isto tako, scijentologija se kritikuje da koristi prisilne metode prodaje u svrhu iznude novca od svojih članova, a zbog načina korištenja komercijalnih pravnih instrumenata protiv pojedinaca, većina smatra da scijentologija takvim pristupom ne ostavlja dojam ozbiljnog religioznog pokreta.

Scijentološko učenje i opis rituala se nalazi u 18 osnovnih knjiga i 3000 snimljenih predavanja. Ali nema knjige koja je ravna Kur'anu ili Bibliji.

Jedni od načela su:

  • Thetan se reinkarnira svaki put i nastavit će da živi i poslije smrti tijela
  • Svaki čovjek je besmrtno spiritualno biće (thetan) koji posjeduje razum i tijelo
  • Kroz auditing se čovjek može dovesti do Čistog stanja ili Višeg Thetana, koji otključava vrata mnogim mentalnim i fizičkim pogodnostima.
  • Čovjek je dobar ali kasnije postaje loš.
  • Psihijatrija i psihologija su krive nauke.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Scijentologija koji govori o religiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.