Sherlock Holmes Versus Jack the Ripper

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sherlock Holmes Versus Jack the Ripper
Omot DVD-a za tržište u Kontinentalnoj Evropi
Razvijač(i)Frogwares
Izdavač(i)Focus Home Interactive
SerijalAdventures of Sherlock Holmes
Datum(i) objaveFRA: 30. 4. 2009.
S. A: 26. 5. 2009.
UK: 24. 5. 2009.
EU: 28. 5. 2009.
AU: 9. 6. 2009.
ŽanrAvanturistička
Režim(i)Za jednog igrača

Sherlock Holmes Versus Jack the Ripper (Sherlock Holmes protiv Jacka Trbosjeka) jest avanturistička videoigra za Microsoft Windows i Xbox 360 koju je razvila ukrajinska kompanija Frogwares. To je peta igra u serijalu Adventures of Sherlock Holmes. Smještena je u 1888. godinu i londonski distrikt Whitechapel, historijsko mjesto ubistava Jacka Trbosjeka.

Nakon remasteriranih verzija igara Sherlock Holmes: The Awakened i Sherlock Holmes versus Arsène Lupin, Sherlock Holmes versus Jack the Ripper nudi mogućnost igranja i u trećem licu.

Priča[uredi | uredi izvor]

Radnja je smještena u kasno viktorijansko doba, vrijeme kad je Britansko Carstvo bilo na vrhuncu moći. Kao vodeća svjetska sila, Ujedinjeno Kraljevstvo bilo je primjer bogatstva, no ipak je Whitechapel bio najsiromašniji dio Londona. U njegovim granicama živjeli su neki od najsiromašnijih stanovnika u državi, uključujući alkoholičare, prosjake, prostitutke, kao i veliku zajednicu jevrejskih doseljenika, koji su pobjegli iz istočne Evrope pred stalno rastućim antisemitizmom. U tom užasnom leglu bijede deseci hiljada ljudi živjeli su natrpani u labirintu uskih, mokrih i prljavih ulica. U tim ulicama između 3. aprila 1888. i 13. februara 1891. dogodio se niz izuzetno nasilnih ubistava. U tom zlokobnom i vjerno prikazanom ambijentu Holmes mora istražiti Jacka Trbosjeka, ući mu u trag i privesti ga pravdi, rješavajući tako jednu od najvećih misterija u historiji zločinâ.

Doživljaj igre[uredi | uredi izvor]

Igrač može igrati u prvom ili trećem licu kao Holmes ili Watson. Njih dvojica dolaze istražiti svako mjesto zločina nakon što se ubistvo dogodi, pružajući igraču pogled izbliza u Jackov način djelovanja.

Svako mjesto zločina omogućuje igraču da rekonstruira šta se dogodilo uzimajući dokazne materijale i povezujući ih dok ne dođe do zaključka. Naprimjer, tokom ispitivanja tijela Annie Chapman igrač otkriva važne tragove, kao što su krv na ogradi, modrice ispod desne strane vilične kosti i natečen jezik, što mu omogućuje da deducira da je žrtva ubijena dok je ležala nakon što je bila gušena lijevom rukom. Ovi zaključci biraju se iz padajućih spiskova.

Od igrača se zahtijeva i da rješava misterije u Holmesovom stanu na čuvenoj adresi Ulica Baker 221B, što uključuje pročešljavanje dijaloga i dokumenata kako bi bila određena vremena ubistava prije razvijanja detaljnih teorija o tome zašto ta ubistva bivaju počinjena. Igrač sastavlja dijelove pocijepanih cedulja, razne predmete, a mora riješiti i mozgalice s kliznim mehanizmom.

Likovi[uredi | uredi izvor]

 • Sherlock Holmes: slavni detektiv konsultant, koji živi u Ulici Baker 221B sa svojim odanim prijateljem, dr. Johnom Watsonom. Holmesove metode jedinstvene su i on mora uložiti svu svoju izvanrednu sposobnost dedukcije u ovaj slučaj.
 • Dr. John H. Watson: ljekar i Holmesov najbolji prijatelj. Učinit će sve što je moguće kako bi pomogao svom prijatelju da uhvati Jacka Trbosjeka.
 • Jack Trbosjek: serijski ubica koji djeluje u zlokobnom distriktu Whitechapel. Ubija prostitutke bez milosti i ruga se policiji, te ga istovremeno smatraju i luđakom i genijem.
 • Frederick Abberline: policijski inspektor koji odbija Holmesovu pomoć vjerujući da lahko može riješiti slučaj.
 • Dječaci s Ulice Baker: grupa siromašne djece koja pomaže Holmesu i Watsonu u njihovom teškom slučaju.
 • Francis Tumblety: američki ljekar koji se zadesio u Londonu u vrijeme ubistava, poznat po tome što općenito ne voli žene.
 • Walter Sickert: slikar koji često zalazi u lokalni bordel, za koji se zna da su u njemu radile Trbosjekove žrtve.
 • Jacob Levy: mesar s lošom reputacijom zbog nedjelâ iz prošlosti.

Prijem[uredi | uredi izvor]

Prijem
Zbirne ocjene
SakupioRezultat
GameRankings71,94% (17 kritika)[1]
Metacritic73% (26 kritika)[2]
Recenzije
ObjavioRezultat
GameSpot7 od 10[3]
GamesRadar6/10[4]
GameZone7,5/10[5]
IGN8 od 10[6]
The Guardian3/Šablon:Plural[7]

Igra je dobila pomiješane i pozitivne kritike.[8] Gamespot je negativno komentirao način na koji igrač sakuplja tragove jer prije toga mora obaviti zadatke za policiju.[9]

Reference[uredi | uredi izvor]

 1. ^ "Aggregate score". GameRankings. Pristupljeno 22. 8. 2008.
 2. ^ "Aggregate score". Metacritic.
 3. ^ "PC review". GameSpot. Pristupljeno 8. 8. 2008.
 4. ^ "Sherlock Holmes versus Jack the Ripper review". Games Radar. Pristupljeno 17. 5. 2011.
 5. ^ "Sherlock Holmes versus Jack the Ripper review". GameZone. Arhivirano s originala, 1. 8. 2010. Pristupljeno 17. 5. 2011.
 6. ^ "Xbox review". IGN. Arhivirano s originala, 16. 6. 2009. Pristupljeno 22. 8. 2008.
 7. ^ Steve Boxer (12. 5. 2011). "Sherlock Holmes vs Jack the Ripper – review". The Guardian. Pristupljeno 3. 7. 2011.
 8. ^ "Sherlock Holmes vs Jack the Ripper". GameSpot. 1. 3. 2007. Arhivirano s originala, 19. 4. 2012. Pristupljeno 29. 12. 2010.
 9. ^ "Sherlock Holmes vs Jack the Ripper". GameSpot. 1. 3. 2007. Arhivirano s originala, 30. 11. 2011. Pristupljeno 29. 12. 2010.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]