Sigrid Gurie

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Sigrid Gurie
Sigrid Gurie in Algiers (1938).jpg
Gurie u filmu Alžir (1938)
Rođenje Sigrid Gurie Haukelid
18. maj 1911.(1911-05-18)
New York, New York, SAD
Smrt 14. august 1969. (58 god.)
Ciudad de México, Meksiko
Godine aktivnosti 1937–1950.
Supružnik/ci
  • Thomas Stewart (1935–1938) (razvedeni)
  • Dr. Lawrence Spangard (1939–1948) (razvedeni)
  • Lynn Abbott (1958–1961) (razvedeni)

Sigrid Gurie Haukelid (18. maj 1911 – 14. august 1969) bila je norveško-američka glumica.

Rođena je u Brooklynu u New Yorku, a umrla je u Mexico City-ju u državi Meksiko, od embolizma.

Njen talent otkrio je Samuel Goldwyn 1936. godine.

Filmografija[uredi | uredi izvor]

  • Sofia (1948) .... Linda Carlsen
  • Sword of the Avenger (1948) .... Maria Louisa
  • Kampen om tungtvannet (1948) (scene izbrisane)
  • Enemy of Women (1944) .... Magda Quandt
  • A Voice in the Wind (1944) .... Marya
  • Dark Streets of Cairo (1941) .... Ellen Stephens
  • Three Faces West (1940) .... Leni 'Lenchen' Braun
  • Rio (1939) .... Irene Reynard
  • The Forgotten Woman (1939) .... Anne Kennedy
  • Algiers (1938) .... Ines
  • The Adventures of Marco Polo (1938) .... Princess Kukachin

Uloge same sebe[uredi | uredi izvor]

  • Norwegian Actresses in Hollywood (2003) (TV)
  • Picture People No. 1: Stars in Defense (1941)

Važna pojavljivanja u TV serijama[uredi | uredi izvor]

  • "Gruen Guild Playhouse" u epizodi: "Joe Santa Claus" (sezona 01, epizoda 13), 20. decembra 1951. godine.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


System-users.svg Nedovršeni članak Sigrid Gurie koji govori o biografijama treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.